Shumei Bahçesinde Kötü Söz Söylemek Yasak

AFYONKARAHİSAR - ESMA ESER - Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesindeki bir sebze bahçesinde Japon yaşam sanatı "shumei" yöntemine göre sebze yetiştiriliyor. Kötü sözün söylenmediği bahçede, bitkilere iltifat ediliyor.

Üreticilerlerle tüketicilerin birlikte çalıştığı bahçede başlıca kuralların başında "kötü söz söylememek, dedikodu yapmamak" geliyor. Yorulanların hemen dinlendirildiği bahçede, negatif olanlar çalıştırılmıyor.

Bahçe Sahibi Vehbi Ersöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır kendi arazisinde ekolojik tarım, 4 yıl önce de tanıştığı Japonlarla da shumei yöntemine göre üretim yaptıklarını söyledi.

Japon tüketicilerin bahçeyi 10 günde bir gelip kontrol ettiklerini belirten Ersöz, "Hep birlikte ekip, biçip, hasat ediyoruz. Daha sonra yetiştirdiğimiz ürünleri müşterilerimizin adreslerine gönderiyoruz" dedi.

Tarlada hiçbir şekilde gübre kullanılmadığını vurgulayan Ersöz, şöyle konuştu:

"Tarlada verimi artırmak için çiçekler ekiyoruz. Çiçekler görsel bir güzelliği sağlıyor, insanlara pozitif enerji veriyor. Ayrıca yararlı böcekleri tarlaya çekiyor. Burada ilk olarak organik tohum kullandık. Daha sonra hasat ettiğimiz bitkinin tohumlarını toprağımızda kullanmaya başladık. Çünkü toprağın bitkiyi tanıması çok önemli. Tarlada asla iki işçi tartışmamalıdır. Hem verimi düşürür, hem ortamı gerer, hem de saygıyı bitirir. O bittiği anda zaten iş yürümez. İşçilerimiz türkü söyleyerek iş yapar. Dedikodu yapmak kesinlikle yasak, çünkü dedikodu kötü enerjiyi çağırır. Bahçemizde kimsenin kötü söz söylemesini istemiyoruz, stresi tetikler. İşçi yorulduğu zaman, bir çay ya da meyve molası verilerek yorgunluğunu atana kadar tarladan uzaklaşır. Shumeinin temelinde, sevgi, huzur, barış, bitkiye ve doğaya saygıyla, sevgiyle yaklaşmak, sebzeye iltifat etmek var."

Shumei sayesinde doğaya saygı duyarak, doğayla işbirliği içinde çalıştıklarını bildiren Ersöz, bu sanatın tekniklerinin toprak ve çevreyle etkileşim yolu olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA