"mısır Halkının İradesine Saygı ve Darbelere Hayır" Eylemi

ANKARA - Memur-Sen, Hak-İş ve MAZLUMDER öncülüğünde "Mısır Halkının İradesine Saygı ve Darbelere Hayır" eylemi yapıldı.

Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, "Dik Dur Eğilme Türkiye Seninle", "Vur Vur İnlesin Firavunlar Dinlesin" şeklinde sloganlar attı ve Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen çeşitli pankartlar ve dövizler açtı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Mısır'da ordunun seçilmiş Cumhurbaşkanına görevden el çektirmesinin ve sivil yönetime karşı askeri darbe yapılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Darbeyi, Mısır halkının iradesini hedef alan bir zorbalık olarak niteleyen Gündoğdu, "Mısır halkının, bahar devrimini kışa çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğine, şiddete başvurmadan iradesine sahip çıkacağına inanıyoruz" dedi.

BM, AB ve ABD'nin, darbeyle ilgili tutumlarını eleştiren Gündoğdu, Mısır halkını, "Batı'nın çifte standartlı demokratik anlayışına karşı uyanık olmaya" çağırdı.

Gündoğdu, darbenin, Mursi yönetiminin, Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine ipotek koyma çabalarının ürünü olduğunu ifade ederek, "Mısır'da darbenin görünürdeki hedefi, Mursi ve halkın iktidarıdır. Asıl hedefi ise İslam coğrafyasında halkların ekonomik, siyasi olarak özgür kalmasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını engellemektir" diye konuştu.

-"Kardeş Mısır halkı, kendi geleceğine, kendi demokrasisine sahip çıkacaktır"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da darbeyi, Mısır demokrasisinin geleceği açısından son derece tehlikeli ve vahim bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

"Başta ABD olmak üzere Batı dünyasının, Mısır'da yapılan askeri darbe karşısındaki ikiyüzlü ve çifte standartlı tutumlarını nefretle kınıyoruz" diyen Arslan, Batı dünyasının, bu konudaki tutumunu ibretle takip ettiklerini belirtti.

Demokrasi açısından seçimlerin vazgeçilemez olduğunu vurgulayan Arslan, "Mısır halkının onurunu, hukukunu hiçe sayan bu darbe, Mısır halkına açıkça yapılmış bir ihanettir" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır halkının, yaşananlara aklı selim İslam ülkelerinin desteğiyle "Dur" diyeceğini belirten Arslan, "Kardeş Mısır halkı, kendi geleceğine, kendi demokrasisine sahip çıkacaktır. Çünkü demokrasi sahip çıkmakla güçlenir. Demokrasi, kolaycı ve antidemokratik unsurlara kurban edilmemelidir. Mısır halkı demokrasisinin çözüm yeteneğine inanılmalı ve güvenilmelidir" dedi.

Arslan, demokrasiye inandıklarını belirterek, Mısır'daki sivil iradeye yapılan saldırı sonucu ortaya çıkan haksızlığın giderilmesini istediklerini kaydetti.

-"Mursi, Gazze'nin kapılarını özgür dünyaya açtığı için cezalandırıldı"

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise Mısır'ın, 60 yıllık dikta rejiminin ardından ilk kez Mursi yönetimiyle sivil bir rejime kavuştuğunu anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin üzerinden bir yıl gibi kısa bir sürenin geçmesinin ardından askeri darbe ile halk iradesinin yok sayıldığını ifade eden Ünsal, "Bu sadece Mısır halkına değil, adaletten, özgürlükten, demokrasiden yana olan herkese vurulan bir darbedir" diye konuştu.

Darbenin, Mısır üzerinden, İsrail'in güvenliğini ve yıllardır Filistin halkına karşı sürdürdüğü savaş politikalarını tahkim etmek amacıyla yapıldığını öne süren Ünsal, Mursi'nin, Gazze'nin kapılarını özgür dünyaya açtığı için cezalandırıldığını söyledi.

Ünsal, Beşşar Esed'in, darbeye ilişkin açıklamalarını da eleştirerek, "Önce sen kendi halkının üzerine tanklarla yürümenin hesabını ver" dedi.

Eylemde, Mısır Büyükelçiliğinin kapısının önüne, üzerinde "Mısır'daki Darbeyi Kınıyoruz" yazılı siyah çelenk bırakıldı.

Eyleme katılanlardan bazıları, Kocatepe Camii'nde, Cuma namazının ardından yapılacak eyleme katılmak üzere buraya yürüdü.

Eylemcilerin, namazın ardından, yeniden Mısır Büyükelçiliği önüne geleceği belirtildi.

Kaynak: AA