Kimsesizlere ve Engellilere Devlet Şefkati

Bursa Valisi Şahabettin Harput, kimsesiz çocuklara ve bakıma muhtaç engellilere devletin şefkat elini uzattıklarını söyledi.

Kimsesizlere ve Engellilere Devlet Şefkati
Vali Şahabettin Harput, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü vasıtasıyla Bursa’da yürütülen faaliyetleri değerlendirdi. Harput, “Bakanlığımızın temel politikaları doğrultusunda çocukların öncelikle aileleri yanında desteklenmesi prensibi çerçevesinde 737 çocuğumuz için kendi ailelerine sosyal destek yardımı yapılmaktadır. Kendi ailesi yanında bakılmaları mümkün olmayanların koruyucu aile modeli ile desteklenmesi için şu anda 104 çocuğumuz 87 koruyucu aile yanında kalıyor. 10 aile sırada beklemektedir. Koruyucu aile yanına yerleştirilebilecek çocuk sayısı işe 40’tır. Aile ya da koruyucu aile yanına yerleştirilemeyen çocuklarımız için ise çocuk evleri modeli uygulanmaktadır. Şu anda il merkezinde bulunan 10 çocuk evimizde 56 çocuğumuz kalmaktadır. 3'ü Gemlik. 3 ü Kemalpaşa, 3 ü de merkezde olmak üzere 9 yeni çocuk evinin tefrişatı çalışmaları devam ediyor. Buralarda 52 çocuğumuzun kalması planlanmıştır. Ayrıca Mutlu Yuva Derneği tarafından il merkezinde açılacak olan ve tefrişi tamamlanan eve de 5 çocuk yerleştirilecektir. Böylece 20 çocuk evimizde 113 çocuğumuz kalacak” dedi.

Sırameşeler Kız Yetiştirme Yurdu ve Çocuk Yuvası Müdürlüğü’nde bulunan 11 ayrı evde şu anda 63 çocuğun kaldığını, bunların bir kısmının çocuk evlerine gönderileceğini anlatan Harput, “Bina 100 kapasitelidir. 156 çocuk kayıtlıdır. Dr. Rüşdü Burlu Erkek Yetiştirme Yurdu’nda 124 çocuk kayıtlı olup 60 kapasiteli binada 33 çocuk kalmaktadır. Saniye Rıza Kız Yetiştirme Yurdu’nda 54 çocuk kayıtlı olup 40 kapasiteli binada 23 çocuk kalmaktadır. Ovaakça Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nde ise 66 kayıtlı kızımızdan 20 kişi kalmaktadır. Binanın kapasitesi 48'dir. Kaplıkaya Çocuk Yuvası’nda 107 kayıtlı çocuktan 27'si kalmaktadır. Binanın kapasitesi 40'tır.Kurumlarımızda toplam 169 çocuğumuz kalıyor. Ayrıca kız çocukları için 30, erkek çocukları için 8 yataklı olmak üzere ayrı ayrı yerlerde Çocuk Koruma ve İlk Müdahale Değerlendirme Birimleri bulunmaktadır. 2013 yılında 8 çocuğun evlat edinme işlemi tamamlanmış, 26 çocuğun ise evlatlık işlemleri devam etmektedir. Sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmaları için hizmet verilen merkezde günlük 50-60 çocuğa ve aileye hizmet götürülmekte. Mobil ekip 2013 itibarıyla haftada 5 gün olarak hizmet vermektedir. Sokakta çalıştığı tespit edilen çocuklara resim, bilgisayar, takı gibi kursların yanında voleybol, futbol gibi alanlarda sportif faaliyet hizmetleri verilmektedir. Çocuk Koruma Kanunu gerilince korunmaya muhtaç çocuklar için mahkemelerce verilmiş bulunan 372 tedbîr kararının uygulaması Çocuk Koordinatörlüğü’nce yapılmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de ilk defa Bursa Valiliği öncülüğünde düzenlenen Çocuk Haklan Film Festivalinin bu yıl ikincisi düzenlendiğini bildiren Harput, Kültür Bakanlığı’nca desteklenmeye başlayan festivalin 4 ilde daha yapılacağını kaydetti.

Engelliler ile ilgili olarak ise Vali Harput şunları söyledi:
“Bakıma muhtaç 14 bin 191 ağır engellimize evde bakım maaşı bağlanmıştır.Şu anda aylık 730 tl almaktadırlar. Ailesi yanında bakılamayan ağır engelliler için oluşturulan İnegöl-Yenice’deki engelsiz yaşam bakım rehabilitasyon merkezimizde ise 60 engellimiz kalmaktadır.

Bakımevlerinde kalan ağır engelli ve kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgarî ücret tutarın üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç kişiler için 2 net asgari ücret yani 1.577,40 TL ödeme yapılmaktadır.”
10 BİN KİŞİ ENGELLİ MAAŞI ALIYOR
Harput, “Ali Osman Sönmez Huzurevi’mizin toplam kapasitesi 516 olup, bunun 168'i sürekli bakım gerektiren, 148'i bakım gerektirmeyen yaşlılarımıza hizmet vermektedir. Sürekli bakım gerektiren 90’a yakın yaşlımız huzurevine girmek için sırada beklemektedir. Kurumumuza ait huzurevi haricinde ilimizde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 348 kapasiteli huzurevinde 77 sürekli bakım, 179 bakım gerektirmeyen toplam 256 yaşlımız kalmaktadır. Ayrıca 45 kişilik kapasiteli İnegöl Belediyesi Huzurevi’nde 1'i bakıma muhtaç 41 yaşlımız kalmaktadır. Kontrolü valiliğimize ait olan Özel Kalamış Huzurevi’nin kontenjanı 67 olup, kalan 46 kişinin 9’u sürekli bakım altındadır” dedi.

Kaynak: İHA