Başbağlar Katliamının 20. Yılı

ERZİNCAN - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, "Bu ülkenin içinde yaşayan tüm insanların birliği, beraberliği ve bütünlüğünü Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok önemsiyoruz. İki gün önce Sivas'taydık yarın da Başbağlar'da olacağız" dedi.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristler tarafından katledilen 33 kişi için yarın düzenlenecek anma programına katılmak için Erzincan'a gelen Matkap, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında, bir daha bu olayların olmaması için Türkiye'nin dikkatini Başbağlar'a çekeceklerini söyledi.

Başbağlar katliamının 20. yılında acıyı paylaşmak için Erzincan'a geldiklerini belirten Matkap, "Yarın hep birlikte orada olacağız, acılarını paylaşacağız, yeniden rahmet dileyeceğiz" ifadesini kullandı.

Yapılanların tuzak olduğunun unutturulmaması gerektiğine dikkati çeken Matkap, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de 90 yıldır 'etnik kimlikleri birbiriyle nasıl çarpıştırabiliriz, inanç yapılarını nasıl kavga ettirebiliriz?' arayışı söz konusu. Şu an itibariyle dünyada 17'inci büyük ekonomiyiz, hedefimiz 10'uncu büyük ekonomi olmak. Bunu da emperyalist güçler görüyor. 'Acaba iç dünyalarında nasıl bir problem yaratabiliriz de Türkiye'yi üç beş parçaya bölebiliriz?' arayışı var. Eğer Sivas'ta olay yaşandıysa 37 insan öldüyse, diri diri yakıldıysa, Başbağlar'da 33 insanımızın katline neden bu olan olay yaşandıysa, bununla bağlantılıdır. Bu bir tuzaktır, bunu muhakkak unutturmamalıyız. O nedenle buradayız. Bu ülkenin içinde yaşayan tüm insanların birliği, beraberliği ve bütünlüğünü Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok önemsiyoruz. İki gün önce Sivas'taydık yarın da Başbağlar'da olacağız. Bir daha ülkemizde bu olayların olmaması için halkımızın ve Türkiye'nin dikkatini Başbağlar'a çekeceğiz."

Nihat Matkap, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına da değinerek, "Toplumsal gelişmelerin gerisinde kalan iktidarlar mutlaka yıkılır, giderler ama askeri güçlerle gitmesini kesinlikle tasvip etmeyiz. Gidecekse sandıkla gitmelidir. Bu konuda zaman zaman Cumhuriyet Halk Partisi'ne saldırılar yapılır. Bu konudaki temel düşüncemizi de açık bir şekilde sizlere açıklamış olayım" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA