Caretta Carettaların Yuvadan Çıkma Dönemi

ANTALYA - Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan, bu yıl tespit edilen 9 yuvadan 750 ile bin 500 arasında caretta caretta yavrusunun çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya sahillerini yuva edinen caretta carettaların yumurtalarından çıkma döneminin başladığını söyledi.

Alanya sahilinde bu yıl 9 yuva tespit edildiğini dile getiren Kayhan, son 3 yıldır Alanya ve beldelerinde caretta yuvalarında çoğalma gözlemlediklerini kaydetti.

Caretta carettaların haziran ayında yumurtlamaya başladığını ve 55-70 günlük kuluçka dönemi yaşandığını anlatan Kayhan, "Tespit edilen 9 yuvadan 750 ile bin 500 arasında caretta caretta yavrusunun çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Caretta carettaların zor şartlarda erişkin hale gelebildiğine işaret eden Kayhan, bin 500 yumurtadan 2 ya da 3 caretta carettanın erişken hale gelebileceğini kaydetti.

Caretta Carettaların zaman zaman kovalara, leğenlere konularak denize bırakıldığını ve bu davranışın doğru olmadığını öne süren Kayhan, caretta carettaların doğal yollarla denize ulaşmaları konusunda gerekli çalışmaları yürüttüklerini bildirdi. Kayhan, nesli tükenen caretta carettalar konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA