5 Yılda 1 Milyon 400 Bin Eve İnternet

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 5 yılda 1,8 milyar dolar yatırım yapıp, 32 bin kilometre fiber optik altyapı döşeyerek, 1 milyon 400 bin eve internet götürdüklerini söyledi.

5 Yılda 1 Milyon 400 Bin Eve İnternet
Erkan, Adana'da basın mensuplarına verdikleri iftar yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 75 ile değen bir fiber optik ağı oluşturduklarını belirterek, “Kendi altyapısını inşa eden, Türkiye’nin yenilikçi telekom operatörü olarak kurduğumuz bu ağ ile ülkemizin dünyada evlere kadar 1000 Mbps hızında internet sağlayan ilk 5 ülke arasına girmesini sağladık” dedi.

Murat Erkan, fiber internet pazarının lideri Turkcell Superonline’ın Türkiye genelinde 2008 yılından bu yılın ilk çeyreğine kadar 1,8 milyar TL yatırımla kendi altyapısını kurduğunu ifade etti.

32 bin kilometrelik fiber optik altyapıyla ‘ışık hızında’ fiber interneti 12 ilde 1 milyon 400 bin hane ve işyerinin kapısına kadar götürdüklerini, abone sayılarının ise 464 bine ulaştığını anlattı.

Türkiye’de internet kullanımının her geçen gün arttığına işaret eden Erkan, “BTK’nin açıkladığı 2013 yılı ilk çeyrek rakamlarına bakarsak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüme ile 667 bin terabayt gibi bir rakamla karşılaşıyoruz. Bir ayda ortalama 32,5 saatimizi internette geçiriyoruz. Facebook kullanımında Avrupa’nın 1., dünyanın 6. ülkesiyiz. Bu yoğun kullanım oranlarına karşılık, Akamai İnternet Raporu’na göre Türkiye’de ortalama internet hızı 2,8 Mbps seviyesinde. Turkcell Superonline’ın sunduğu minimum hız ise ortalamanın yaklaşık 9 katı. Turkcell Superonline fiber aboneleri, minimum 25 Mbps ile internet üzerinden iş yapmanın, video izlemenin, dosya indirmenin keyfini çıkarıyorlar” diye konuştu.

Turkcell Superonline’ın Adana’daki yatırımlarına da değinen Erkan, şehre 2010 yılı Nisan ayında başlattıkları yatırımların 100 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, “Nüfus açısından Türkiye’nin 5. büyük ili olan Adana’nın ekonomisi ve refah düzeyiyle de hak ettiği yere gelmesi için geleceğin teknolojisi olan fiber altyapıya erken bir zamanda kavuşmasının önem taşıdığına inanıyoruz. Son dönemde devlet teşviki sağlanan eğitim, ticaret ve dokuma alanlarının yanı sıra tarım, seracılık ve hayvancılıkta Turkcell Superonline altyapısı üzerinden sağlanacak akıllı uygulamalar şehrin rekabet gücüne önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı

Halihazırda 1000 Mbps hızında interneti 122 bin ev ve işyerinin kapısına kadar ulaştırdıklarını ve bu süredeki altyapı çalışmaları sayesinde Adana’yı 567 kilometrelik fiber optik ağla donattıklarını aktaran Murat Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda Adana’da Kurttepe, Mahfesığmaz, Huzurevleri, Güzelyalı, Reşatbey, Yüzüncüyıl, Yeşilyurt, Pınar Mahallesi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ilçe, cadde ve sokakta hizmet veriyoruz. Aynı zamanda bulut ve veri merkez hizmetlerini kapsayan toplam telekom çözümlerimiz, şehirde faaliyet gösteren 1000’in üzerindeki kurumsal müşterimiz için büyük fırsatlar barındırıyor. 2013 yılı boyunca da Adana’da daha fazla müşteriye ışık hızında internetin avantajlarını sunmak için çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz.”
Dünyada şehirlerin önümüzdeki dönem gündeminin dijital dönüşüm olacağına işaret eden Murat Erkan, “Bu da ancak fiber optik teknolojinin yaygınlaşmasıyla mümkün olacak. Biz Turkcell Superonline olarak geleceğin akıllı şehirlerde olduğuna inanıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) bu vizyona verdikleri destek çok önemli. Ancak bu desteğin tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın işbirliğiyle güçlendirilmesi gerek. Adana’da da yerel yönetimlerle uyumlu bir işbirliği içinde çalışıyoruz. Örneğin şehrin belediye hizmet birimleri ve Adana Su Kanalizasyon İdaresi’nin (SCADA) altyapı tesisi için fiber optik bağlantıyı biz kurduk. Turkcell Superonline’ın şehre kazandırdığı bu altyapı ile Adana da dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.

Bireysel, kurumsal ve toptan segmentlerde müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun hizmetler sundukları başarılı bir iş modeli inşa ettiklerini belirten Murat Erkan, Turkcell Superonline’ın müşterilerine sadece Türkiye ortalamasının çok üzerinde ve ışık hızında internet sunmakla kalmadığını, pek çok yenilikçi ürün ve servisi de hayatlarının bir parçası haline getirdiğini vurguladı. Özellikle kurumlara özel toplam telekom çözümleri ile işletmeler için hayatı çok kolaylaştıran çalışmalara imza attıklarını ifade eden Erkan, şu bilgileri paylaştı:
“Turkcell Grubu’nun bir parçası olmanın getirdiği sinerji ile şirketlere sabit telefon, bilişim teknolojileri ve bulut servislerini içeren çözümlerimizi, Turkcell’in mobil çözümleriyle birleştirerek sunuyoruz. Örneğin Turkcell Akıllı Bulut platformu ve 3 ilde toplam 7 bin metrekare alana yayılan 7 veri merkezimizle birlikte Adana’daki işletmeler de herhangi bir ön yatırım yapmadan yazılım, donanım ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kurumsal e-posta, süper ofis paketi, uzaktan sunucu yedekleme, sanal sunucu, merkezi güvenlik sistemi gibi hizmetler sayesinde daha hızlı ve daha esnek hareket edebilen şirketlerin rekabet gücü de artıyor. Bunun yanında bireysel müşterilerimize yönelik hizmetlerimiz evde internetin keyfini artırıyor. Türkiye’de sadece Turkcell Superonline’ın sunabildiği HD Ses hizmeti bunlardan biri. HD Ses, telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini daha net ve ‘gerçeğe yakın’ duymaya olanak sağlıyor. Süper Depo ise, dünyada internet hızından bağımsız 100 Mbps ile depolama yapabilen ilk ve tek bireysel bulut servisi. Fiber internet müşterileri, satın aldıkları internet paketinin hızı ne olursa olsun dosyalarını Süper Depo’ya yüklerken (upload ederken) 100 Mbps hız ile depolama yapabiliyorlar. Turbo Buton ile Turkcell Superonline aboneleri ihtiyaç duydukları anda hızlarını bir günlüğüne 100 Mbps’ye kadar yükseltebiliyor. İnternet üzerinden kullanılan bir eğitim destek uygulaması olan SüperSınıf’ta ise çocukların derse olan ilgisini artıran on binlerce sesli ve görsel konu anlatımı, yeni öğretim programlarına uyumlu çözümlü sorular, yüzlerce yardımcı elektronik ders ve hikâye kitabı, yılda 8 kez yapılan online SBS denemeleri ve binlerce eğitsel oyun ve etkinlik bulunuyor. Yeni kişisel televizyon platformu Turkcell TV, anne-babaların çocuklarının internette nasıl vakit geçirdiklerini eş zamanlı olarak görebildikleri Online Family, bilgisayarların virüs gibi tehditlerden ve internette oluşabilecek bilgi ve kimlik hırsızlıklarından korunması için sunulan Norton Internet Security ve PC Tools güvenlik paketleri yine Turkcell Superonline’ın sunduğu hizmetler arasında.”
Kaynak: İHA