5 Yıl Dayanan Ekmekler İmece Usulü İle Yapılıyor

Ordu’da 5 yıl dayanan kuru ekmekler vatandaşlarca imece usulü ile yapılıyor.

5 Yıl Dayanan Ekmekler İmece Usulü İle Yapılıyor
Mesudiye ilçesinin Yeşilce beldesi sakinlerince 5 yıl dayanabilen kuru ekmekler ortak kullanılan fırınlarda imece usulü ile yapılıyor. Vatandaşlarca sıraya girilerek yapılan kuru ekmekler sonrasında kış boyunca tüketiliyor. Ekmek yapan Nurdahan Yıldırım, kuru ekmek kültürünün kendilerine geçmişten kalan bir damak tadı olduğunu söyledi.

He yıl gurbetten Yeşilce beldesine geldiklerinde kuru ekmeği yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Belde içerisinde hepimizin ortaklaşa kullandığı fırınlar var. Bu fırınlarda herkes sıraya girerek imece usulü ile ihtiyacı kadar ekmek yapar. Yapılan ekmekler 5 yıl boyunca asla bozulmaz” dedi.

Kuru ekmeklerin yapılışını anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önce unu tekneye eliyoruz. Mayasını tuzunu katıyoruz. Daha sonra yoğrulan hamur bir saat mayalanması için beklenir. Mayalanan hamur tekrar yoğrularak yeniden mayalanması için beklenir. Sonrasında şekil verdiğimiz ekmekler yakılan fırınlarda pişirilir. Pişirme işi tamamlandıktan sonra yeniden fırınlara konan ekmekler burada kurutulur.”
Bedeviye Yıldırım da, “İmece usulü yaptığımız kuru ekmekleri daha sonra İstanbul’a götürüyoruz. Bir kış boyunca geriye dönene kadar bu ekmekleri yiyoruz” diye konuştu

Kaynak: İHA