Ramazanlık Lezzet "Gelin Kız Tatlısı"

MANİSA - TURGAY DUYAR - Manisa'nın Gördes ilçesinde geleneksel lezzetler arasında yer alan yöreye has Gördes Gelin Kız Tatlısı, ramazan ayında sofraları süslüyor.

Gördes esnafından Helvacı Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatlının tarihçesinin 3 kuşak öncesine dayandığını ve sadece ramazan ayında yapıldığını söyledi.

1800'lü yıllarda Hasan Basri Hazretleri tarafından da yapılan tatlının ilçede sadece ramazan ayında oğulları nişanlı olan aileler tarafından hazırlanıp gelinlerine gönderildiğini aktaran Uğur, "Bu tatlıdan bir tepsi yapılarak iftar vaktinde nişanlı olan geç kızların evine götürülürmüş, iftarda yendikten sonra duası edilip kalan tatlı damat adayına sahurda yedirilirmiş" diye konuştu.

Geleneği yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Uğur, tatlının yapımında un, nişasta ve şekerin kullanıldığını, yağda kızartıldıktan sonra şurup içerisinde bir süre bekletilip servise hazır hale getirildiğini söyledi.

-"Bazı aileler geleneği yaşatıyor"

Altunay Uğur ise helva yapımını evlendikten sonra kayınvalidesinden öğrendiğini ifade etti.

42 yıldan bu yana her yıl ramazan ayında helva yapıp sattıklarını anlatan Uğur, "Bölgenin örf ve adetlerine göre evlilik öncesi erkek evi, ramazan ayında iftar yemeği için kız evine giderken sepet içerisine konulan çeşitli türde pidelerin yanında evlenecek kız için bir tepsi de Gelin Kız Tatlısı götürürdü. Damadın birinci derece yakınları ile kız evinde yapılan iftarın ardından namaz kılınır, iftar yemeğinde yemekler ile sahur yemeği de kız evinde yenilirdi" dedi.

Uğur, Gördes'te halen gelinlik kızların evine yemek daveti için gidildiğinde bu tatlıdan götürüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA