Kars’ta Birçok Cadde Tek Çift Yön Oldu

Kars Belediye Başkanlığı’nın geçtiğimiz aylarda başlattığı çalışma sonucunda, İl Trafik Komisyonu tarafından alınan karar gereği, 29 Temmuz itibariyle il merkezinde, tek ve çift yön uygulamasına geçildi.

Kars’ta Birçok Cadde Tek Çift Yön Oldu
İlk bir hafta deneme mahiyetinde devam edecek olan uygulama, bir hafta sonra ise resmi olarak hayata geçirilecek. Uygulama nedeniyle şehir uyarı tabelaları ile donatıldı.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, il merkezinde önceki gün hayata geçirilen tek yön uygulaması ile ilgili olarak yapılan eleştirilere açıklık getirdi.

“PROJEYİ, TRAFİK MÜHENDİSLİĞİNE ÇİZDİRDİK”
Başkan Bozkuş, konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldiği gazetecilere konuyla ilgili açıklamada bulundu.

AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; “Kars’ta 20 Temmuz itibariyle Kars il merkezinde tek ve çift yön uygulamasına başladık. Bunun nedeni ise araç yoğunluğu nedeniyle ciddi anlamda trafik karmaşası söz konusuydu. Bu sorunun bilimsel anlamda çözülebilmesi için trafik mühendisliğine sokak sokak, cadde, cadde araç yoğunluğunu ölçtürdük ve projesini çizdirdik. Proje tamamlandıktan sonrada İl Trafik Komisyonuna sunduk. Komisyondan geçtikten sonrada bazı caddeler tek yön, bazı caddeler de çift yön oldu” dedi.

Trafik yoğunluğunda ciddi anlamda bir rahatlama oldu diyen Bozkuş; “İki gündür uygulamaya geçtik ve gördüğünü gibi vatandaşlarımızda uygulamadan memnunlar. Araç trafiği açısından da ciddi bir sıkıntı görülmüyor. Bazı hataların dışında şu ana kadar ciddi bir sorun yok ve bir şikayette bize gelmedi. Trafik sorununu çözülmesi için trafik mühendisliğine çizdirilmesinin faydalarını her birlikte göreceyiz. Belli bir süre geçtikten sonra da belediye olarak projeye göre kavşaklara projede belirtilen şekilde Ankara’da yaptırdığımız tabelaları diktik. Örneğin ağır tonajlı araçlar bile şehir merkezine artık giremeyecek. Çevre yolundan Vali Hüseyin Atak Bulvarı yolundan en fazla kamyon garajına kadar gelecekler. Ama üzerindeki yük bakımından çok önem arz eden ağır tonajlı araçlar ise şehir merkezine girmek için belediyemiz zabıta birimine müracaatta bulunarak özel izin alacaklar. Ve bu izini trafik polislerine ibraz edecekler. Böylece trafik polisleri de onlara yardımcı olacak” diye konuştu.

“KARS’TA HAYATA GEÇİRİLEN YENİ TRAFİK DÜZENİ NASIL OLACAK?”
Başkan Bozkuş, trafikte tek ve çift yön uygulamasının kente trafik sorununu önemli derece çözeceğini belirtti.

Bozkuş, proje ile şunları söyledi:
“Cumhuriyet Caddesi’nin Mihralibey Kavşağı sınırından başlamak üzere Celal Aras Caddesi sınırına kadar olan kısmında, bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanacak. Gidiş istikametinde sağ kesime kaldırma paralel olarak park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. Faikbey Caddesi’nin Kamyon Garajının Muzaffer Çelik Caddesine yakın girişi hizasından başlamak üzere Şehit Polis Nuri Yıldız Sokak sınırına kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanacak. Ayrıca gidiş istikametinde sağ kesime kaldırma paralel olarak serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. İnönü Caddesi’nin GAMP Caddesi Kavşağı sınırından başlamak üzere Mihralibey Kavşağı sınırına kadar olan kısmında da bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanacak. Gidiş istikametinde ise sağ kesime kaldırıma paralel olarak park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. Karadağ Caddesi’nin Ordu Caddesi sınırından başlamak üzere İsmail Aytemiz Caddesi sınırına kadar olan kısmında, bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanacak. Halk Eğitim Merkezi binasının bu caddeye bakan kısmına 2011/24 sayılı İl Trafik Kom. Kararıyla Dört (4) araçlık park yeri tahsis edilmişti bu sayının iki (2) araçlık resmi araçlar için park yeri ayrılacak. Serhat Kalkınma Ajansı önünde 2011/06 sayılı İl Trafik Komisyonu kararı doğrultusunda bina yanında 60 derecelik açıyla iki (2)araçlık resmi araç park yeri ayrılacak Asayiş Şube ve Yeni Belediye Hizmet Binalarının ön cepheleri hizasında bu kurumlara ait resmi araçlar için park yeri ayrılması kaydıyla gidiş istikametinde sağ kesime kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. Ordu Caddesinin Halitpaşa Caddesi sınırından başlamak üzere Tren Hattı Caddesi sınırına kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanmasına geçilecek. Azerbaycan Başkonsolosluğu önü için alınan 2012/09 sayılı İl Trafik Komisyonu kararının aynı şekliyle uygulanması sağlanacak. PTT Başmüdürlüğü önü için alınan 2012/10 sayılı İl Trafik komisyonu kararının aynı şekliyle uygulanması ve Vali ikametinin Ordu Caddesine bakan kısmında boydan boya park yasağı uygulanması kaydıyla Ordu Caddesinin diğer kısımlarında gidiş istikametine göre sağ kesime kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak.

GAMP Caddesinin Tren Hattı Caddesi sınırından başlamak üzere Halitpaşa Caddesi sınırına kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanmasına geçilecek. Ayrıca Fevzipaşa İlköğretim Okulu önünde daha önce 2007/06 sayılı İl Trafik Komisyonu kararıyla alınan “eğitim öğretim döneminde hafta içi 07.00/19.00 saatleri arasında öğrenci servis araçları hariç olmak üzere, okulun ön cephesi mesafesi kadar “park etme yasaktır” hükmün aynen devam etmesi, Halk Eğitim Md. Binası karşısında ikamet önünde 1 araçlık özürlü park yeri ayrılması kaydıyla GAMP Caddesinin diğer kısımlarında gidiş istikametine göre sağ kesime kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı olacak.

Atatürk Caddesinin Halitpaşa Caddesi sınırından başlamak üzere Şehit Yusufbey Caddesi sınırına kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulanmasına geçilecek.

Serhat Kalkınma Ajansı önünde remi araç park yerinin karşı yöne alınması kaydıyla bu caddenin diğer kısımlarında gidiş istikametine göre sağ kesimine kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi, karşı yola taşmayacak şekilde park etmeleri kaydıyla park yasağı uygulanacak. Kazım Paşa Caddesi’nin Faik Bey Caddesi sınırından başlamak üzere Halit Paşa Caddesi sırına kadar kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımının uygulanması, mevcut özürlü park yerinin tahsisinin devam etmesi kaydıyla bu caddenin gidiş istikametine göre sağ kesimine 60 derece açıyla park serbestîsi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. İsmail Aytemiz Caddesinin Halit Paşa Caddesi sınırından başlamak üzere Tren Hattı Caddesine kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yöne trafik akımı uygulaması, bu caddenin gidiş istikametine göre sağ kesimine kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi, karşı yönde ise park yasağı uygulanacak. Davut Aksu Caddesi’nin ise Cumhuriyet Caddesi sınırından başlamak üzere Halit Paşa Caddesine kadar olan kısmında bu yönde gidiş olarak tek yön trafik akımı uygulaması, bu caddenin gidiş istikametine göre sağ kesimine kaldırıma 60 derece açıyla park serbestisi ve karşı yönde ise para yasağı uyulacak.”
Kaynak: İHA