"Akıllı Ev" Teknolojileri Tanıtıldı

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom'un önemli bir gelişim ve değişim sürecinden geçtiğini belirtti.

Acarer, "Türk Telekom 7 yılda kapasitesini 55 kat artırdı, fiber kablo uzunluğu 170 bin kilometreyi aştı. Şimdi inşaat sektörüne akıllı evler projesiyle girdi. Onu akıllı yollar ve benzeri projeler takip edecek" dedi.

Türk Telekom, Dumankaya İnşaat ve Zet Teknoloji işbirliğiyle hazırlanan "IQ akıllı ev" teknolojilerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Acarer, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün akıllı şehirler, akıllı trafik, akıllı ulaşım gibi çok önemli gündeminin olduğunu belirtti.

Acarer, dünyada aygıtlar arası iletişimin uygulamaların arttığını, büyük veri kavramının tüm ülkelerin gündemine girdiğini vurgulayarak, Türkiye'de de data trafiğinin artış hızının, data gelirlerinin artış oranından çok daha fazla olduğunu söyledi.

Data miktarının artışının, bu trafiği gerçekleştirmek için gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasından çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Acarer, kiralama ve altyapı tesis maliyetlerinin yükselmesinin işletmeci giderlerini artırdığını, bu hususların yerel yönetimler tarafından dikkate alınmasında yarar gördüğünü kaydetti.

Acarer, dijital yaşamın artık günlük yaşamın yeni adı olduğunu belirterek, "Şu an için ICT altyapımız oldukça iyi olmasına rağmen, data trafiğinin her yıl 15 kat artması nedeniyle, eğer altyapı yatırımları bu trafiği karşılayacak kadar artırılmazsa yakın gelecekte sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır. Artık bu öngörülemeyecek bir gelişme olmaktan uzaktır" diye konuştu.

Türk Telekom'un önemli bir gelişim ve değişim sürecinden geçtiğini belirten Acarer, "Türk Telekom 7 yılda kapasitesini 55 kat artırdı, fiber kablo uzunluğu 170 bin kilometreyi aştı. Şimdi inşaat sektörüne akıllı evler projesi ile girdi. Onu akıllı yollar ve benzeri projeler takip edecek" dedi.

Acarer, akıllı evlerin organizma gibi olduğunu, çevreden bilgiyi alıp ona göre kendilerini adapte ettiğini belirterek, aynı zamanda büyük bir konfor da sunduklarını söyledi.

-"Akıllı evler hayata değer katacak"

Türk Telekom Üst Yöneticisi Genel Müdür Tahsin Yılmaz da Türk Telekom'un 3D vizyonunun bir parçası olan "dijital yaşam dönüşümü" mottosuyla teknoloji geliştiren ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

Yılmaz, bilişim ve telekom sektörlerinin dijital dünyanın yapıtaşlarını ve altyapısını oluşturduğu bir dönemde, Türk Telekom olarak öncülüğü sürdürdüklerini vurgulayarak, "Yaygın genişbant internet altyapımızın üzerinden, hayatımızı daha eğlenceli, verimli ve konforlu hale getirecek bir dünyanın veri otoyollarını inşa ediyoruz. Türkiye'nin dijital altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getiriyoruz ve bu altyapı üzerinden yaşamı dönüştürmeye, hayatın her alanı için dijital çözümler üretmeye başladık" diye konuştu.

Dumankaya İnşaat'ın akıllı ev teknolojileri alanında yapmış olduğu çalışmalardan etkilendiklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Dumankaya İnşaat'ın geliştirdiği akıllı evlerde, akıllı otomasyon sistemiyle konforlu bir yaşam sürmek, akıllı enerji sistemiyle verimliliği artırarak gereksiz tüketimi önlemek, akıllı güvenlik sistemi sayesinde evleri risklerden korumak, akıllı sağlık sistemiyle kendinizin ve ailenizin sağlığını kontrol altında tutmak mümkün. Ayrıca akıllı eğlence sistemiyle, güçlü fiber altyapı üzerinden hayata değer katmanın keyfi doyasıya yaşanacak."

Yılmaz, Türk Telekom olarak yatırım yaparken bölge gözetmediklerini Türkiye'nin her köşesine aynı yatırım ve hizmeti götürdüklerine vurgu yaparak, fiber interneti her yere ulaştırmak istediklerini kaydetti.

-" Akıllı evler konut anlayışını değiştirecek"

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da gelişen çağdaş konut anlayışının aynı yapıda kalmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, gayrimenkul geliştiriciler olarak çağın gelişen teknolojisiyle birlikte maskülenden feminene doğru geçtiklerini dile getirdi.

Dumankaya, artık demiri bükmek değil, insanların hayatlarına dokunacak teknolojiler sunmak gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu doğrultuda, daire sakinlerinin hayatlarına katma değer kazandırma ve konfor oluşturma amacıyla 4 yıl önce Dumankaya IQ sistemini oluşturarak her türlü hizmeti içinde barındıran akıllı evler kurgusunu oluşturduk. Dumankaya IQ'yu oluşturmaktaki temel hedefimiz, modern dünyanın en önemli argümanlarından teknoloji ve iletişimi projelerimizde müşterilerimizin hizmetine sunarak binalarımızda yaşayan daire sakinlerimize teknolojinin etkin bir şekilde kullanıldığı, tüm araç gereçlerin birbiriyle konuşabileceği bir dünyada yaşama imkanı sunmaktı."

Dumankaya, geliştirdikleri akıllı ev sistemleri sayesinde, bir yandan daire sakinlerine çağdaş yaşamın gerektirdiği tüm konforu sunduklarını bir yandan da binaları en üst standartta güvenlik sistemleriyle donattıklarını kaydetti.

Konut geliştirmenin yanı sıra sunulan hizmetlerde de farklılaşmanın gerektiğini belirten Dumankaya, bunu uygularken çağın gerektirdiği yenilikleri uygulamanın önemine inandıklarını söyledi.

-"Gelecekte evlerin yüzde 50'si akıllı olacak"

Zet Teknoloji Genel Müdürü Aydın Yavuz ise gelecekte evlerin yüzde 50'sinin "akıllı" olacağını vurgulayarak, hızla büyüyecek olan aygıtlar arası iletişim pazarında aslan payını akıllı şehirlerin oluşturacağını belirtti.

Akıllı evlerin kullanıcılara konforlu, tasarruflu, çevreye saygılı ve güvenli bir yaşam sunduğunun altını çizen Yavuz, "Geleceğin akıllı şehirlerine giden yol akıllı ev konseptinden geçiyor. Akıllı ev çözümleri kapsamında sunulacak iletişim ve destek hizmetleri, eğlence, alışveriş ve sağlık çözümleri, çeşitli uygulamalar için altyapı sunacak ileri teknoloji altyapısı ve engelsiz yaşam için sunduğu kolaylıklarla büyük bir potansiyel barındırıyor. Dumankaya IQ projesindeki uygulamamızda tüm bu olanaklar kullanıcılar tarafından son derece kolay bir arayüzle, tablet üzerinden yönetilebiliyor" şeklinde konuştu.

-Akıllı ev teknolojileri

İstanbul Anadolu yakasında, Maltepe E-5 karayolu üzerinde inşa edilen "Dumankaya Ritim İstanbul" konutlarında uygulanan akıllı ev projesi, Türk Telekom'un sunduğu dijital yaşam altyapısı ve bu altyapı etrafında kurulu yenilikçi iletişim, otomasyon, güvenlik, eğlence, sağlık, enerji ve telemetre yani ölçüm servislerinden oluşuyor.
Kaynak: AA