İftarda Mideye Aşırı Yüklenmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Ebru Piroğlu Durgut, Ramazan ayı boyunca oruç tutacak kişilerin, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

İftarda Mideye Aşırı Yüklenmeyin
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, Ramazan ayının ilk haftasında sıvı alımının artırılması ve ramazan süresince iftar sonrası öğün sayısının çoğaltılarak, enerji alımının dengelenmesinin çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Oruç tutan kişilerde gün boyunca açlık nedeniyle kan şekeri düşebilmekte, buna bağlı olarak üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve dikkatte azalma olacağından günlük işlere karşı isteksizlik olabilmektedir. Oruç tutma nedeniyle günde 2 öğün beslenme şekli, kişinin besin öğeleri gereksinimi olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasını engelleyebilmektedir. Bu durum beslenme açısından risk altında olan hızlı büyüme, gelişme çağındaki çocuk, adölesan, hamileler, emziren anneler, yaşlı bireyler, herhangi bir hastalığı olanlar, ağır işte çalışan işçi ve profesyonel sporcular için sorun yaratabilir” dedi.

İftar zamanı mideye aşırı yüklenmemenin yapılabilecek ilk kural olduğunu ifade eden Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, “Bu dönemde azalan öğün sayısı nedeniyle bireyler, az öğüne adaptasyonda güçlük yaşayabilmekte ve aç kalabilirim, ertesi günü orucumu tutarken zorlanabilirim korkusu ile aşırı yemek yiyebilmektedirler. Oruç döneminde besinleri iyi çiğneme oluşabilecek hazımsızlığı ortadan kaldırabilmektedir. Oruç tutarken öğün dengesi çok önemlidir. İlaç saatleri ayarlı olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastaları uzun süre aç kaldıklarında ilaç tedavilerini de aksatmış olacaklarından dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamakta fayda vardır. Özellikle reflü ve helicobakteri pylori kökenli ülser hastalarında uzun açlıklar aşırı asit salgısına neden olduğu gibi az ve sık beslenmelerini, bol sıvı almalarını gerektirir. Oruç döneminde yiyecekleri 2 öğünde hızlı ve aşırı yeme ile sindirim sistemleri bozulabileceğinden, hastalık durumlarının çok iyi kontrol altına alınarak oruç tutmaları yararlı olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA