Aziziye’de 94. Yıl Coşkusu…

Mustafa Kemal Atatürk Erzurum'a gelişinin 94. yıldönümü dolaysıyla ilk tören Aziziye ilçesinde düzenlendi.

Aziziye’de 94. Yıl Coşkusu…
Öğrencilerin ve muharip gazilerin Türk bayrağı ile Atatürk’ü temsilen tören alanına gelmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’na geçildi. Törene Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, 9'ncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Aziziye Kaymakamı Asalet Karabulut, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ile kamu kurumlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Başkan Cengiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele’yi teşkilâtlandırmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlattığı kurtuluş ve özgürlük mücadelesindeki durağının, Havza-Amasya-Tokat-Sivas-Erzincan’dan sonra 3 Temmuz 1919’da Ilıca ve Erzurum olduğunu ifade ederek, “Büyük Önder’in Ilıca’da kendisini karşılayanlarda gördüğü azim ve kararlılıkla, ‘Bu milletle neler yapılmaz…’ şeklindeki ifadeleri, büyük Türk Milletine ve Dadaşlara olan inanç ve güvenini ortaya koymuştur. Bugün, ‘Bağımsızlık, özgürlük ve Türkiye Cumhuriyeti meşalesinin ateşlendiği gündür. Bu mücadelenin Dadaşlar diyarından ve Ilıca’dan başlatılması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hamuru insan sevgisi ve vatan sevdasıyla yoğrulmuş Dadaş’a olan güveninin en büyük göstergesidir. Büyük Önder’in başlattığı bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önemli bir durağını oluşturan ilçemiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin de harcı olma onuruna erişmiştir. ‘Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, asla parçalanamaz’ nidalarının yükseldiği Erzurum, en zor şartlarda bile bağımsızlık ve egemenlik tutkusundan taviz vermemiş yüce bir milleti, Dadaş’ı bünyesinde barındırmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ü bağrına basan Erzurum, Milli Mücadelenin mihenk taşı, Cumhuriyet meşalesinin ateşleyicisi olmuştur. Erzurum, vatanın başının sıkıştığı, milletin ateş çemberine düştüğü bir dönemde üzerine düşeni tereddüt etmeden yerine getirmiş, vatanı, milleti ve bayrağı için yüreğini ve bedenini siper etmiştir. Dadaşın azmini, kararlılığını ve güvenini gören Mustafa Kemal Paşa yedi düvele meydanı Erzurum’dan okumuştur. Erzurumlunun vatan sevgisi, millet sevgisi ve al bayrağı göklerde hür görme arzusu Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı da yüreklendiren ve cesaretlendiren en büyük adım olmuştur. Bu duygularla, bir kez daha canlarını ve kanlarını, vatanı, milleti ve bayrağı için seve seve feda eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, onların manevi şahsiyetleri önünde saygıyla eğiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Cengiz, konuşmasında Atatürk’ü karşılayanlar arasında bulunan, cesareti, yiğitliği ve vatanseverliği ile sembol olan Mezararkalı Mevlüt Ağa’nın isminin ilçede bir parkta yaşatılacağını hatırlattı.

Aziziye’deki tören, halk oyunları gösterisiyle sona erdi.
Kaynak: İHA