Mersin'in İhracat Artışı Türkiye Ortalamasının 3 Kat Fazlası Oldu

İçel'in ihracat artış hızının Türkiye ortalamasının 3 kat fazlası olduğu bildirildi.

Mersin'in İhracat Artışı Türkiye Ortalamasının 3 Kat Fazlası Oldu
2013 yılı ihracat verilerine göre İçel'in, 2012 yılına oranla ilk 5 ayda yüzde 9,66’lık bir ihracat artışı kaydettiği belirtildi. Yıllın ilk 5 ayında ihracat artarken sadece şubat ayında ihracatta gerilime olduğunu, hemen ardından ise hızlı bir toparlanma sürecine giren ihracatın, özellikle nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik ve mayıs ayında yüzde 15’lik ciddi bir artış grafiği sergilediği ifade edildi.

İhracat verilerine göre, İçel’de oransal olarak en fazla ihracat artışı yüzde 30'luk artışla balıkçılık sektöründe yaşanırken, parasal getiri açısından 57 milyon dolarlık ihracat artışıyla 358 milyon 956 bin dolarlık ihracatın yapıldığı, yüzde 18'lik ihracat artışının yaşandığı imalat sanayi sektöründe oldu. İçel, bu ihracat performansıyla ilk 5 ayda Türkiye’nin ortalama ihracat artışından yüzde 6,78 daha yüksek bir ihracat artış hızı göstermiş oldu. 25 milyar dolardan fazla dış ticaretin gerçekleştiği İçel Limanı’nda konteynır işlem hacminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,3 lük artış yaşandı. Haziran ayı sonu itibariyle ise İçel Limanı’nı 2 bin 215 geminin ziyaret ettiği bildirildi.

"ÜRETEN VE ÜRETTİĞİNİ PAZARLAYAN BİR ŞEHİR OLMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATTIK"
İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İçel'in, üreten, ticaret yapan dış ticareti adete öğreten ve 1980’lerden sonra Türkiye’nin ihracat, ithalat ve dış ticaret kavramlarıyla tanışmasını sağlayan bir kent olduğunu belirterek, "Türkiye’nin dış ticaretinde, sanayisinde, lojistiğinde, kalkınmaya dönük tüm sektörlerde başat bir kenttir. Göreve geldiğimiz günden beri İçel'in üreten ve ürettiğini pazarlayabilen bir şehir olması için gereken adımları en akılcı ve planlı bir şekilde atmaya çalıştık. İçel ihracatında özellikle de imalat sanayi ihracatında gerçekleşen bu artış, hem ülkesine hem de kendine değer katan bir şehir olma yolunda ilerlediğimizin göstergesidir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023 hedefinin açık ve çok büyük olduğu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti; "500 milyar dolarlık bir ihracat hedefini biz Türkiye olarak ve bu büyüklük içerisinde de kendi payımıza düşen boyutuyla hedefliyoruz. Tabi ki, bu işin hazırlayıcısı, sağlayıcısı ve bu rakamı elde edecek ihracatın planlayıcısı ihracatçılarımızdır. Ama biz devlet olarak bu ihracat hedefinin ve seferberliğinin amacına ulaşmasına, bu rakamın gerçekleşmesine, ülkemiz ve kentimize zenginlik ve refah olarak dönüşmesine en yüksek seviyede bir katkıyı sağlamaya ve sunmaya çalışıyoruz."
Güzeloğlu, ayrıca Maliye Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk yarısında yaptığı kamu harcamalarından daha fazla gelir getiren 12 il sıralamasında 5. sırada yer alan İçel'in, yaptığı bütçe harcamasından daha fazla bütçe geliri yaratarak toplamda 1 milyar 537 milyon liralık net katkı sağladığını de belirterek, "Bu da en önemli lojistik ve dış ticaret kentlerinden biri olarak İçel'in, 2023 hedeflerine ulaşmasında üzerine düşeni en başarılı şekilde yerine getirme azim ve kararlığının kanıtı olmuştur" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA