Meme Kanseri Yüzde 90 Genetik Değil

Genel Cerrah Opr.Dr. Sevil Öz, meme kanseri olan kadınların yüzde 90'nının aliesinde ciddi bir meme kanseri hikayesi bulunmadığını söyledi.

Öz, yaptığı açıklamada, kişinin meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının bilincinde olmalı ve kontrollerini buna uygun olarak yapması gerektiğini belirterek, "Birçok kadın meme kanserinin yüksek oranda kalıtsal nedenlere bağlı olduğunu düşünüyor. 'Ailemde varsa risk grubundayım, yoksa değilim.' düşüncesi oldukça yaygın. Oysa, meme kanseri olan kadınların yüzde 90'ının ailesinde ciddi bir meme kanseri hikayesi bulunmuyor" dedi.

Öz, Amerika'da geliştirilen "Oncovue Meme Kanseri Risk Testi"nin sadece 2 değil, 22 farklı geni tarayarak meme kanserine yakalanma riskinizi yüzde 99'luk bir güven aralığıyla ölçebildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Böylece, eğer risk grubundaysanız bunu biliyor ve sağlıklıyken beslenme, yaşam tarzı, önleyici tedaviler ve sık kontrol gibi önlemler alabiliyorsunuz. Olası kanser riskinin önceden bilinmesi hem doktorun hem de hastanın inisiyatifi ele alıp hastalığın erken dönemlerinde müdahale etmelerini ve olumlu neticeler alınmasını sağlamaktadır. Erken tanı sayesinde meme kanserine bağlı ölüm riski yüzde 20 ile yüzde 70 arasında azaltılabiliyor."
Meme Kanseri Risk Testi'ni uygulamaya karar verdiğinizde, sizden tükürük örneği alındığını ve alınan örneklerin Amerika'daki laboratuvara gönderildiğini ifade eden Öz, "Burada özel bir yöntemle gelen örnekten hücreler ayrılır ve inceleme için gerekli kodları taşıyan bu hücrelerin DNA'ları analiz edilir. Analiz sonucu bilgisayar destekli bir programla yorumlanarak risk grubunuz belirlenir ve çıkan rapor doktorunuza gönderilir. Doktorunuz sonuç üzerinden sizinle birlikte geçerek risk grubunuza göre size uygun görüntüleme teknikleri, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekiyorsa önleyici ilaçları önerir. OncoVue testi kadınlar için uygulanabilen genetik temelli ilk meme kanseri risk testidir. Meme kanserinde etkin olan genlerin birçoğu diğer kanser türlerinde de etkindir. Kanseri önleyici ilaçların ve daha hassas görüntüleme tekniklerinin de yardımıyla, erken teşhis ve müdahale kanserden korunmada daha iyi sonuçlar alınması için önemli adımlardır" diye konuştu.

OncoVue testinin doğumumuzda mevcut olan kök hücre DNA'sını incelediğinin altını çizen Öz, "Doğum anında herkesi test etmek mümkündür fakat OncoVue test sonuçlarında geçmiş kişisel ve tıbbi bilgileri kullanır. Bu nedenle InterGenetics 30-69 yaş arası kadınlara bu testi önermektedir. Bu test kişinin kendi kök hücresine yapıldığından ve bu hücre hiç değişmediğinden bu testin hayatta bir kez yapılması yeterlidir" dedi.

Kaynak: İHA