Kırıkkale'nin Karakeçili İlçesinde Deneme Amaçlı Mısır Ekimi Yapıldı

KIRIKKALE - Recep Kırbaş, kentte en fazla mısır ekilişinin yapıldığı bölgede silajlık ve dane mısır ekilişlerinde çiftçilere yol göstermek, yeni çeşitleri tanıtmak ve kültürel ve uygulamaları yerinde göstermek amacıyla 24 mısır çesidi ile bir demonstrasyonun kurulduğunu bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 20 dekar alanda yürütülen çalışmayla bölgede uygun yüksek verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitleri çiftçiye tanıtımının amaçlandığını belirterek, bu bölgede iyi bakım şartları ve uygun çeşit seçimiyle dekara bin 500 kilo dane mısır ve 8-10 ton silaj mısır almanın mümkün olacağını kaydetti.

Kentte silajlık mısır ekilişleri ortalama bin 500 dekar ve üretim de 6 bin ton dolayında olduğunu ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"En fazla silajlık mısır ekilişi yapan ilçelerimiz sırasıyla; Balışeyh 440, Karakeçili 300 ve Yahşihan 250 dekardır. Dane mısır ekilişlerine baktığımızda ilimizde ortalama olarak 2 bin 600 dekar ekiliş olup 2 bin 500 ton üretim elde edilmektedir. Dane mısırı en çok üreten ilçelerimiz sırasıyla; Çelebi bin 600 ve Karakeçili bin 200 dekardır. Mısır ülkemizde 500-600 bin hektar. Ekim alanı, 4 milyon tonun üzerinde üretim miktarı ile buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Mısır dünyada ekim alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra 3. sırada yer alırken üretim miktarı bakımından ilk sırada yer almaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğümüz tarafından Bitki Islahçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. S. Ahmet Bağcı'nın gözetiminde yürütülen bu çalışma ile bölgemiz ve ilimiz şartlarına uygun mısır çeşitleri gözlemlenerek sonuçlar çiftçilerimizle paylaşılacaktır."
Kaynak: AA