Melikgazi’de Doğal ve Tarihi Sit Alanları Belediye Korumasında

Melikgazi Belediye Başkanı Memdun Büyükkılıç, ilçe sınırları içerisinde yer alan ve bölgenin önemli doğal güzelliklerini barındıran bölgeler ile yüzyılların anadolu kültür birikimi olan tarihi yapıların belediye korumasına alındığını bildirdi.

Melikgazi’de Doğal ve Tarihi Sit Alanları Belediye Korumasında
Melikgazi Belediyesi olarak Kiçikapı semtinde yer alan tarihi olduğu kadar kültürel bir yapı olan Çağırağası Konağını koruma altına alarak restore ettiklerini hatırlatan Başkan Memduh Büyükkılıç, ilçe sırları içerisinde yer alan doğal alanlar ile tarihi yapı ve binalara sahip çıkılarak gelecek kuşaklara miras devredildiğini belirtti.

Kayseri kültür varlıkları içerisinde yer alan ve Kayseri tarihinde önemli yeri olan Bağpınar yerleşim alanındaki tarihi yapılardan çeşme ve köprü ile Gesi Germir-Tavlusun ve Engir Gölü’nün Anadolu için önemli olduğu ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti:
"Melikgazi Belediyesi olarak ilçe sınırları içersinde yer alan tarihi yapılara önem veriyor, koruma altına alıyor hatta restore ederek hizmete sunuyoruz. Bunlar Anadolu’da tapularımız niteliğindedir. Toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içerisinde tarihsel, simgesel, anı, estetik ve sanatsal nitelikli yapılar korunmak zorundadır. Çeşme ile köprü tarihsel sit alanı ilan edilirken, Çevresini, doğasını koruyan ve sahip çıkan bir belediye olarak aynı zaman Germir-Tavlusun ve Engir gölü çevresini doğal sit alanı olarak ilan ettik. İlçemiz tarihi İpek Yolu’nun tüm izlerini taşımaktadır. Melikgazi ilçesi aynı zamanda Anadolu’nun tarihini bağrında taşımaktadır. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi tüm eserleri bir arada şu an dahi hizmet vermektedir. Gesi bağları, Gesi ceviz ağaçları, Engir Gölü ise çevresindeki doğal yapı, bitki örtüsü, barındırdığı canlı varlıklar, yöreye özel bitkiler ile Anadolu Floryası için önemlidir. Bu alanların doğal korunması gereken hazinelerimizdir”
Kaynak: İHA