Hurdacıdan Topladıkları "Hacı Murat"ları Yaşatmaya Kararlılar

ORDU - Ordu'da bir grup genç, hurdacıdan satın aldıkları 1970 ve 1976 model arasındaki Murat 124 marka otomobilleri toplayarak tamir ettirdi.

Halk arasında "Hacı Murat" diye anılan Murat 124 marka otomobillere tutkun gençler, kurdukları dernekle bir araya gelerek çeşitli etkinlikler yapmayı planlıyor. Gençlerin hedefleri arasında "Hacı Murat" araçlarla festival düzenlemek.

Ordu Murat 124'ü Yaşatma Derneği Başkanı Erkan Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hacı Murat" araçlarının değerini yitirmemesi için çalışma başlattıklarını belirtti.

Çalışma kapsamında ilk olarak değişik illerde hurdaya ayrılmış araçları bulup satın alarak Ordu'ya getirdiklerini ifade eden Bayram, "Daha sonra bu araçları tamir ettirerek ilk adımımızı attık" dedi.

Ardından dernek kurarak bir çatı altında toplanmayı başardıklarını dile getiren Bayram, şöyle devam etti:

"Hacı Murat'ları geçmişten gelen güzellikleriyle günümüzde yeniden yaşatmayı düşünüyoruz. Bu amaçla da belli etkinliklerimiz oluyor. Bu etkinlikleri değişik yer ve zamanlara yayarak Hacı Murat'ların yeniden yaşatılmasına katkı sağlıyoruz. Bu konuda tüm Murat 124 sevenlere sadece Ordu'da değil tüm Türkiye'ye aşılamayı düşünüyoruz. Murat 124'ler bir tarihtir. Biz bu tarihi halen seviyoruz ve yaşatmakta da kararlıyız."

-2 bin liraya alıp 12 bin lira masraf ettiler

Hurdacılardan topladıkları araçların bazılarını 2 bin liraya alıp tamir için araçlara 12 bin lira masraf ettiklerini anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"Biz bu araçları değişik illerden çok düşük fiyatlara alıp Ordu'ya getirdik. Daha sonra sanayiye getirerek burada tamir edilmelerini sağladık. 2 bin liraya aldığımız bir araca 12 bin lira kadar masraf ettik. Bütün araçlar trafikte kullanılabilir vaziyette. Biz kesinlikle ettiğimiz masrafı hiç düşünmüyoruz. Yeter ki bu araçlara sahip çıkalım istiyoruz. Zaman zaman araçlarımızı bizden satmamızı da istiyorlar ama 20 bin lira da verseler biz araçlarımızı satmayı düşünmüyoruz. Çünkü onlar bizim için çok değerli."

Bayram, ilerleyen dönemde Ordu'da düzenlenen "Vosvos festivali" gibi bir "Hacı Murat" festivali düzenlemeyi istediklerini sözlerine ekledi.

-Bazıları düğün arabası yapacak

Dernek üyelerinden Semih Akkül ise "Hacı Murat" araçlarının dedelerinin ve babalarının zamanında daha sık kullanıldığını belirterek, "Babam, zamanında bu aracı gelin arabası yapmış. Şimdi sıra bizde. Ben de düğünümde Hacı Murat'ı gelin arabası olarak kullanacağım. Bir nevi babamızın izinden giderek en azından onların yaşadığı duyguyu yaşamak istiyoruz" dedi.

Cenap Uğurlu da "Hacı Murat" araçlarının halen ilgi gördüğünü, tamir edilen araçların vatandaşlar tarafından merak edilip incelendiğini söyledi.

Kaynak: AA