ENR Dergisi ‘Uluslararası Dizayn Şirketleri 225-2013’ Listesini Açıkladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “2012 yılı Haziran ayından bu yana teknik müşavirlik firmalarımıza 2,5 milyon TL destek sağladık” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri sektörünün en prestijli yayımları arasında yer alan ENR (Engineering News-Record) Dergisi’nin uluslararası alanda faaliyet gösteren en büyük teknik müşavirlik ve mimarlık şirketlerinin yer aldığı "Uluslararası Dizayn Şirketleri 225-2013" listesinde 4 Türk firmasının yer aldığını, teknik müşavirlik hizmetlerinin her geçen gün başarısına başarı kattığını belirterek, sektörün önümüzdeki dönemde daha büyük başarılara imza atacağına inandığını söyledi.

Bakan Çağlayan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri sektörünün dünya çapında en prestijli yayımları arasında yer alan ENR Dergisi uluslararası alanda faaliyet gösteren en büyük teknik müşavirlik ve mimarlık şirketlerinin yer aldığı "Uluslararası Dizayn Şirketleri 225-2013” listesinde 4 Türk firmasının yer alması önemlidir. 225 firma sıralamasında 4 firmamızın yer alması müteahhitlik firmalarımız gibi teknik müşavirlik alanında da başarılara imza atılacağının önemli bir göstergesidir.”

“SEKTÖR 2013 YILINDA YÜZDE 9,5 BÜYÜDÜ”
Çağlayan, 2012 yılında teknik müşavirlik sektörünün uluslararası proje gelirlerinin 2012 yılına göre yüzde 9,5 oranında büyüdüğüne işaret ederek, “225 firmanın toplam geliri 72 milyar ABD dolarına ulaştı. 225 firma sıralamasında Avustralya, ABD, Hollanda ve İngiliz firmaları ön sıralardaki yer almaktadır.

Liste’de geçtiğimiz yıl sadece 2 Türk firması yer alırken, bu sene bu rakam 4’e yükseldi. 2012 yılında listede 185’inci sırada yer alan Atlas Grup firması bu sene 108’inci, yine 2012 yılında listede 181’inci sırada yer alan Temelsu firması bu sene 182’inci olarak listedeki yerini aldı.

Bu firmalara ek olarak, 2013 yılında Structoris firması 136’ncı ve Tekfen firması 220’nci sırada yer alarak listeye giriş yaptı” ifadesini kullandı.

Teknik müşavirlik hizmetlerinin müteahhitlik sektörünün yükte hafif pahada ağır işi olduğunu belirten Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak sektörün öneminin farkında olduklarına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“2012 yılı Haziran ayında yayımladığımız 2012/3 sayılı Tebliğ ile teknik müşavirlik firmalarımıza sağlanan teşviklere erişimi kolaylaştırdık. Firmalarımıza yurtdışı ofis (kira-istihdam-danışmanlık), reklam-tanıtım-pazarlama, pazar araştırması, fuar katılım, seminer-konferans katılım, yurtdışı eğitim ve teknoloji alanlarında yüzde 50 yüzde 70 oranlarında destek sağlıyoruz. Ayrıca, sözleşme destekleri ve fizibilite etüdü-nazım planı destekleri ile firmalarımıza yurtdışında katıldığı ihalelerde 300 bin ABD dolarına kadar teşvik verebiliyoruz. ENR listesinde yer alan Temelsu firmamız sözleşme desteğinden faydalanan firmalarımızdan birisi konumunda. 2012 yılı Haziran ayında Tebliğin yayımlanmasından bugüne sektöre yaklaşık 2,5 milyon TL destek sağladık. Teknik müşavirlik firmalarına destek için ayrılan bütçe bu rakamı arttırmak için bize imkan sağlıyor. Firmalarımızın bu desteklerden daha fazla yararlanması ile uluslararası pazarlarda gücünü arttıracağına ve ENR listesinde daha fazla yer alacağına inanıyorum.”

Teknik müşavirlik sektöründe bir hareketlenme olduğuna da vurgu yapan Zafer Çağlayan, “Bu gelişmeler bizi memnun ediyor ama daha gidecek yolumuz var. Sektörün önümüzdeki dönemde daha büyük başarılara imza atacağına inanıyor firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Kaynak: İHA