Görele'de Jandarma, Muhtarları Çocuk İşçiliğine Karşı Bilgilendirdi

GİRESUN - Görele İlçe Jandarma Komutanlığı'nca ilçedeki fındık bahçelerinde hasat zamanında çocuk işçilerin çalıştırılmaması için muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İlçe Jandarma Komutanı Nursi Çağlak, komutanlığın toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, muhtarların tarım işçilerinin insani koşullarda barınmaları ve çocukların çalıştırılmamasına yönelik her türlü tedbirin alınması gerektiğini söyledi.

Fındık hasat döneminde fındık toplamak üzere ilçeye gelen yabancı tarım işçilerinin çalışma izni olmadan çalıştıran işverene ve işçiye para cezası uygulanacağını belirten Çağlak, şunları kaydetti:

"16 yaş altındaki çocuklar fındık bahçelerinde çalıştırılmayacaktır. İşçi ve patoz ücretleri ile ilgili yapılan açıklamada ise yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın fındık toplama işlerinde çalıştırılacak tarım işçilerine yemek işverene ait olursa günlük 34 lira, yemek işçilere ait olursa günlük 37 lira net ücret ödenmesi gerekmektedir. Patoz çekim ücretinin ton başına 100 lira kilogram başına 0,10 lira olarak ödenmesi, fındık patozlarında fındığın kırılmasını önleyici tedbirleri patoz sahiplerinin alması, fazla fındık kıran patozların çalıştırılmaması, fındık patozlarıyla fındık çekim işinin yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmaması gerekmektedir."

Kaynak: AA