Caretta Carettalar Denizle Buluşuyor

MUĞLA - Muğla'nın Dalyan beldesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettalar, denizle buluşuyor.

Kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar denize doğru yolculuklarına başladı.

Başarılı olamayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde görev yapan öğrencilerce denize ulaştırılıyor.

Yavru caretta carettaların denize ulaşmasını izlemek ve caretta caretta görmek isteyenler DEKAMER'e başvuruyor. Merkezde, caretta carettaların yaşam döngüsü hakkında bilgiler de veriliyor.

DEKAMER Sorumlusu Doğan Sözbilen, nisan-mayıs aylarında başlayan kuluçka dönemini tamamlayan ilk yavruların İztuzu Kumsalı'ndan denize ulaşmaya başladığını söyledi.

Mayıs ayından bu yana yaklaşık 20 gönüllüyle çalıştıklarını ifade eden Sözbilen, "Yaklaşık 1,5 ay daha çalışmalarımız devam edecek. Sahildeki koruma çalışmalarını yürütmeye çalışıyoruz. Her sene olduğu gibi bu yıl da yuvaların korunması, kayıtlarının tutulması çalışmalarını yaptık" dedi.

-Yavru çıkışlarında yüzde 50 artış

Yuva ve çıkan yavru sayısının kesin olarak yıl sonu hazırlayacakları rapordan sonra belli olacağına işaret eden Sözbilen, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl yaklaşık 300 yuvamız vardı. Bu yıl kesin sonuçlar sene sonunda belli olacak ama yuvalarda yüzde 50 bir atış olacağını düşünüyoruz. Ekibimiz bu yıl biraz yoruldu ama çok verimli bir sezon oldu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin yavruyu denize göndermiştik. Bu yıl inşallah koruma çalışmalarının da katkısıyla daha fazla yavruyu denize göndereceğiz."

Kaynak: AA