"Sanayicilerin Bugünkü Patent Portföyleri İleride Dünya Devlerinin Kapılarını Çalacağı Anlamına Gelebilir"

İSTANBUL - Adres Patent Genel Müdürü Avukat Ali Çavuşoğlu; 2012 yılında patent savaşlarının gündeme damgasını vurduğunu belirterek, Türkiye'de sanayicilerinin üreteceği inovatif ürünler ve bugün kendilerine yapacakları patent portföylerinin ileride dünya devlerinin sanayicilerin kapılarını çalacağı anlamına geleceğini bildirdi.

Adres Patent'ten yapılan yazılı açıklamada Ali Çavuşoğlu, IdeaBuyer.com adlı internet sitesine göre 2012 yılına ait ilk 10 patent satışlarının toplam değerinin 20 milyar doları bulduğunu ve bu patentlerin şirketlerin stratejik konumlarını da değiştirdiğini belirtti.

Çavuşoğlu, milyar dolarlarla ifade edilen ilk on patent satışında Kodak, Nortel, Motorola ve AOL gibi kapanan dünya devlerinin patent portföylerinin de dünya devlerinin kıyasıya rekabetine sahne olduğunu kaydetti.

Ali Çavuşoğlu geçen yıl gerçekleşen patent satışları ile ilgili de listenin ilk sırasında Motorola'nın Google'a sattığı patentlerin bulunduğunu ve Google 'un aldığı patentlere toplamda 12,5 milyar dolar ödeyerek sahip olduğunu ifade etti.

Apple'ın da 2012'de patent için Rockstar Consortium'a 2,5 milyar dolar ödeyerek patentlerini satın aldığını hatırlatan Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"Bu patentlerin içinde şu an Sony, Microsoft, Research in Motion, Ericsson ve EMC. gibi şirketlerin de kullandığı patentler de bulunuyor. Apple, Google, Samsung ve HTC'nin kullandığı patentleri elinde bulunduran AOL ise rekor bir fiyatla bu patentlerini Microsoft'a devretti. Nisan 2012 AOL firması 925 patentini 1,05 milyar dolara Microsoft'a satan AOL'ün patent satışlarında 2012'de 4. sıraya yerleşti.

2012'nin ilk çeyreğinde iflasını açıklayan KODAK, patent portföyünü satışa çıkarması herkesi harekete geçirdi. 19 Aralık'ta 1100 patentini almak için 12 yatırımcı organize oldu. 525 milyon dolara satılan patentlerin alıcıları ise Google, Apple, Facebook, Research in Motion, Amazon, Microsoft, Samsung, Adobe, Huawei Technologies, HTC, Fujifilm ve Shutterfly."

Geçen yılın ilk on satışını da değerlendiren Çavuşoğlu; "Teknoloji devlerinin patent için ödedikleri bedellere bakıldığın da bu rakamların şu an Türkiye'nin en değerli markalarının değerlerinin çok üstünde olduğunu söylemek mümkün. Patentin gelirinin bu denli büyük olması bizim için de teşvik niteliği taşıması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sanayicilerinin üreteceği inovatif ürünler ve bugün kendilerine yapacakları patent portföylerinin ileride dünya devlerinin kapılarını çalacağı anlamına gelebileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sanayicilerin yapacakları patent portföyleri ayrıca milyon dolarlık tekliflerle sermayelerine sermaye katacakları anlamına da geliyor olabilir. Bunun için başta üniversitelerin ve şirketlerin Ar-Ge çalışmalarına önem vererek yeni ürün üretmeleri konusunda hedef koymaları artık şarttır. Patent bilinci bir an önce oturmalıdır. Dünyada ihracat yapan dev şirketler incelendiğinde görülen ortak özellik çoğunun patent portföyüne sahip olmalarıdır. Türk şirketlerin örnek alması gereken en önemli konuların da başında gelmektedir."

Kaynak: AA