Kemiad Başkanı Kılıç'ın Açıklaması

ANTALYA - Kemer Turizmci İş Adamları Derneği Başkanı Ali Nail Kılıç, Ağva Deresi'nde yapımına izin verilen HES projesinin ciddi sıkıntılara yol açacağını savundu.

Kılıç, Beydağları Sahil Milli Parkı alanında yapılması planlanan "Kesme Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali" ile ilgili yaptığı açıklamada, HES projelerinin Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yapıldığını belirtti.

HES projelerinde sorunların daha çok Karadeniz'de görüldüğünü ifade eden Kılıç, Kemer'de de bu tür sıkıntıların ortaya çıkmasından rahatsız olduğunu dile getirdi.

HES projeleri nedeniyle Kemer, Finike, Burdur gibi yerlerde doğa tahribatlarının yaşandığını öne süren Kılıç, şöyle konuştu:

"Kemer'de Ağva Deresi'nde yapımına izin verilen HES projesi, ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Doğa tahrip edilecek. Ekosistem değişecek. Endemik bitkiler yok olma tehlikesi yaşayacak. Kemer turizm konusunda dünyada önemli bir yer edindi ancak HES'lerle gündeme gelmesi yanlış. Turizm sadece otel, deniz ve güneş demek değildir. Turizm doğa sporları, köy turları, bisiklet turları, safari gibi daha bir çok etkinliktir. Kemer'de bu tür organizasyonlara imkan var. Bazılarının çıkıp da HES projesini yapması, bunlarla oyalanması yerine alternatif turizmin geliştirmesi gerekiyor."

Ağva Deresi'nde yapılacak HES'in hiçbir öneminin olmadığını savunan Kılıç, şöyle devam etti:

"Kemer'de yapılacak HES, boş yatırım olur. Zaten derenin suyu yetersiz. Bırakın elektrik üretmeyi, gelen turisti de kaybedersiniz. Bu suyun bir damlasının kıymetini bilmemiz gerekiyor. Kesme Boğaz Köprüsü'ne günde yüzlerce turist geliyor. Proje gerçekleşirse suyu ve turistleri kaybederiz. Turistler buraya suyun berraklığını, doğayı görmeye geliyor. Doğayı kimsenin yok etmeye hakkı yok."

Kaynak: AA