Kaçakçılara İstanbul Otogarı'nda operasyon

Ellerindeki tarihi eserleri yurt dışına satmayı planlayan kaçakçılara, İstanbul Otogarı'nda operasyon düzenlendi.

Kaçakçılara İstanbul Otogarı'nda operasyon
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan bir takipte İzmir'de 2 kişinin elinde tarihi eser olduğu belirlendi.

Ellerindeki eserleri farklı dönemlerde çeşitli kişilerden toplayan T.G. ve R.K.'nin tarihi eserleri yurt dışındaki alıcılara satmayı planladıklarını belirlendi.

T.G. ve R.K.'nın İtalya ve Almanya'daki bazı alıcılarla 5 milyon dolar karşılığı anlaşmak üzere oldukları belirlendi. Bunun üzerine Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri, 2 şüpheliyi İstanbul'a getirmek için bir plan yaptı.

Polis 5 milyon dolar önerdi

Polis, tarihi eser alıcısı gibi telefonla şüphelileri aradı. Yapılan görüşmede polis, şüphelilere 5 milyon doların üzerinde bir rakam teklif etti. 2 tarihi eser kaçakçısı önce teklifi kabul etmedi. Devam eden telefon görüşmelerinde T.G. ve R.K., 5 milyon doların üzerinde bir para karşılığı tarihi eserlerle İstanbul'a gelmek üzeri ikna edildi.

2 şüpheli, 22 Temmuz'da otobüsle yola çıktı. Bir alışveriş merkezinde satış sorumlusu olarak çalışan T.G. ve R.K.'nin İstanbul'a gelmek için yola çıktığı otobüsü belirleyen ekipler, Büyük İstanbul Otogarı'nda operasyon hazırlığı yaptı.

Otobüsün otogara gelmesiyle, T.G. ve R.K. gözaltına alındı. Şüphelilerin yanlarındaki bir valizde yapılan aramalarda 2 bin 753 tarihi sikke ve 126 tarihi eser ele geçirildi.

Yapılan incelemelerde ele geçirilen 2 bin 753 sikkenin çoğunun Bizans Dönemi ve Roma Dönemi gümüş ve bronz sikkeler olduğu belirtildi. Ayrıca, ele geçirilen tarihi eserler arasında, Lidya Dönemi'ne ait, "Elektrum" adı verilen sikkeler bulunduğu da tespit edildi.

Ele geçirilen 126 tarihi eser arasında ise Kuzey Kafkasya'da yer alan topluluklara ait 4 bin yıllık çıngıraklar, 3 bin yıllık mühürler, Roma Dönemi'ne ait yüzük ve alyanslar ile milattan önceki dönemlere ait ok uçları olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan şüpheliler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

2 şüpheli de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.