Camideki 800 Yıllık Antik Su Kanallarına Büyük İlgi

ANTALYA - BEKİR BEKTAŞ - Antalya'da Ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanan Yivli Minare Camisi'nde, restorasyon çalışmaları sırasında cami zemininde ortaya çıkarılan ve üzeri camla kapatılan 800 yıllık su kanalları ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Yaklaşık 3,5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 2010 yılında ibadete açılan ve minaresi kentin simgesi haline gelen Alaeddin Camisi, restorasyon çalışmaları sırasında gün ışığına çıkarılan su kanallarıyla ilgi çekiyor. Cami içerisinde, ziyaret edenlerin izleyebilmesi için bir bölümünün üzeri camla kapatılan su kanallarının 800 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Cami imamı Kamil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yivli Minare Camisi'nin Selçuklular döneminde yapıldığını, Antalya'nın ilk çok kubbeli İslam eseri olduğunu belirtti.

Caminin ismini 8 yivli olarak inşa edilen minaresinden aldığını dile getiren Öz, 2006 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen caminin zeminindeki su kanallarının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Caminin Selçuklular döneminde medresesi, çarşısı ve hamamıyla külliye olarak yapıldığını anlatan Öz, "Yukarı bölümdeki hamamdan bu kanallar vasıtasıyla gelen sıcak su ile caminin ısıtılmasının amaçlandığı sanılıyor. Antalya'yı ziyaret eden yabancı turistler camiye oldukça ilgi gösteriyor. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle camimize olan ziyaretlerde de artış yaşanıyor. Su kanalları ibadet için gelenlerin de ilgisini çekiyor" dedi.

Öz, oldukça kalın ve dayanıklı bir camdan yapılan bölümün caminin dolu olduğu zamanlarda seccade serilerek namaz kılmaya da müsait olduğunun altını çizdi.

-Kiliseden camiye dönüştürüldü

Eski bir kiliseyken camiye dönüştürülen Yivli Minare Camisi, Antalya'nın ilk İslami yapıtlarından. Hamitoğlu Mehmet Bey tarafından 1373 yılında mimar Balaban Tavaşi'ye yaptırılan cami, Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan 38 metrelik minaresiyle tanınıyor.

Kare planlı kaidenin üzerinde silindirik bir kısım ve 8 yivden oluşan gövdeye sahip minaresiyle Antalya'nın da simgesi haline gelen cami, çok kubbeli cami türünün en eski örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Yarım küre şeklinde 6 kubbesi bulunan caminin inşasında antik kalıntılardan da yararlanıldığı görülüyor.

Caminin kitabesinde ise şu ifadelere yer veriliyor:

''Bu kıymetli cami, Allahü Teala'nın yüce yardımı ve dilemesiyle Antalya şehrinin fethinden sonra ihsanı bol, büyük lider, kıyılar sultanı, devletin ve dinin savunucusu, Allah'ın hükümranlığını sonsuzlaştırdığı Yusuf Bey'in oğlu Melik Muhammed'in ihsanına teşekkür olarak l. Zilkade Hicri 774 senesinde yapılmıştır. Mimarı Balaban Tavaşi'dir.''

Kaynak: AA