Sorgum ve Sudan Otu Kurak Alanların Verimli Yem Bitkisi

Kırıkkale’de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yapmış demonstrasyon çalışmaları kapsamında sorgum ve sudan otu yem bitkisinin kurak alanlarda verimli bir yem bitkisi olduğu bildirildi.

Sorgum ve Sudan Otu Kurak Alanların Verimli Yem Bitkisi
Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, "Çelebi ilçemizde ilimiz ekolojik şartlarına uygun yem bitkisi olan sorgum sudan otu demonstrasyonu kuruldu. Sorgum sudan otu özellikle kurak alanlarda verimli bir yem bitkisidir. Çelebi ilçelimizdeki bu demonstrasyon sahası çalışmalarının takibini yapan tarım danışmanlarımız Recep bulut, Melike Fusun Özcan ile birlikte ilçe Müdürümüz Abdulkadir Algül çalışmaları başarıyla yürütmektedirler." dedi.

Kırıkkale'de 81 bin 500 büyükbaş 105 bin küçükbaş hayvan olmasına karşın yem bitkisi ekilişinin yetersiz olduğunu kaydeden İl Müdürü Recep Kırbaş, "Meteorolojik verilere göre İlimizde metrekareye yıllık ortalama 377 mm. yağış düşmektedir. İlimizde halk sulamasıyla birlikte sulanan alanlar toplam ekilebilir alanların ancak yüzde 10’nuna tekabül etmektedir. Bu durumda da yetiştiricilerimizin bölgemizin kurak şartlarına uygun yem bitkilerini yetiştiricilikte tercih etmeleri gerekmektedir. Bunun için en uygun yem bitkisi sorgum sudan otudur. Dünyada çok geniş alanlarda ekilişi yapılan bu yem bitkisi enerji bitkisi ve aynı zamanda danelerinden de insan gıdası olarak da yaralanılmaktadır. İlimiz çiftçilerine bu faydalı yem bitkisini tanıtmak için çelebi ilçemizde demastrasyonlar kurulmuştur. Sorgum sudan otu ekimden 50-55 gün sonra biçime gelir. Biçim zamanı geciktikçe otun besin maddesi miktarında ve sindirilebilmesi azalmaktadır. En uygun biçim zamanı salkımların kın içerisinden çıkmaya başladığı dönemdir. Sorgum sudan otunun sapları kalın olduğundan kuruması zordur. Sapın kuruması beklendiğinde yapraklar kötü bir şekilde kuruyacağından otun kalitesi düşer." diye konuştu

Sorgum-sudan otu ya yeşil ot olarak tüketilmeli yada silaj olarak kullanılmalıdır diyen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kırbaş, "Silaj için en uygun biçim zamanı tohumların süt olum devresindeki hasattır. Sorgum hasadı şartları uygun olduğu takdirde ilimizde en az iki biçim yapılarak dekara 5-7 ton ürün alınabilmektedir. Bütün sorgum sudan otu çeşitlerinde HCN (Hidrosiyanik asit) bitki 50-60 cm boylanana kadar artar. Daha sonra azalma gösterir. 100 santimetre olduğunda ise HCN zehirlemesi sorunu ortadan kalkar. Bu yüzden otlatmadan önce minimum bitki boyu en az 60 cm olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bir yandan yem bitkisi açığını, bir yandan da hayvanlara kaliteli ve ucuz yem temin etmeyi hedeflediklerini kaydeden İl Müdürü Kırbaş, "Bakanlığımız yem bitkileri ekilişine çok ciddi destekleri mevcut olup ilimiz çiftçileri bu desteklerden yeterince yararlanmamaktadırlar. Bu amaçla yazlık olarak sulanabilen alanlar için yonca, sulanmayan alanlar için sorgum sudan otu korunga, kışlık olarak da fiğ-tiritikale, fiğ-yulaf, yem bezelyesi- tiritikale gibi karışımları ilimiz çiftçilerine öneriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA