Minik Carettalar Denizle Buluşturuldu

İçel Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü, deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkışı ve denizle buluşmasının izlenmesi için gezi düzenledi.

Minik Carettalar Denizle Buluşturuldu
Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DEKUYAM) desteğiyle yapılan gezide, üniversite personeli ve aileleri, yavru deniz kaplumbağalarının suyla ilk buluşmasına tanıklık etti.
MEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu kumsalında gerçekleşen etkinliğe, Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Genel Sekreter Prof. Dr. Burak Çimen ve akademik, idari personel ile aileleri katıldı.

Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen grup ilk olarak sahil temizliği yaptı. Temizliğin ardından katılımcılar, DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve ekibinin eşliğinde yavru deniz kaplumbağalarının yuvalarından çıkışını ve suyla ilk buluşmasını yakından gördü. İki farklı yuvalama alanında yavru çıkışının takip edildiği etkinlik, özellikle çocuklar tarafından ilgi ve heyecanla izlendi. Çıkışlar ve denizle buluşma ile ilgili gözlem yapan katılımcılar, kaplumbağalar hakkında merak ettiklerini birebir sorarak bilgi edinme fırsatı buldu

Etkinlikte konuşan Müdür Prof. Dr. Serap Ergene, 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülen ve günümüze değişmeden gelen Chelonia Mydas ve Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının özellikleri, yaşamları ve üreme süreçlerinden bahsetti. Bu türlerin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Ergene, deniz kaplumbağalarının neslini sürdürebilmeleri için yapılan çalışmalara değindi. Dünyada sıcak denizlerde yaşayan deniz kaplumbağalarının Türkiye'de güney sahillerinde yer aldığını belirten Ergene, ülkemizde bulunan 22 üreme alanından 5’inin İçel'de bulunduğunu söyledi ve bunları Kazanlı, Alata, Göksu Deltası, Anamur, Davultepe 100. Yıl Kumsalı olarak sıraladı. Merkez olarak bu üreme alanlarının tamamında aktif olarak çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ergene, İçel Üniversitesi olarak Türkiye ve dünyaya iki üreme alanı kazandırdıklarını ifade etti.

Ergene son olarak deniz kaplumbağalarını tehdit eden unsurlara ve bunlardan korunma yollarına değindi.
Kaynak: İHA