Köyünün 26 Yıldır Günlüğünü Tutuyor

SAMSUN - İLYAS GÜN - Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Başlamış köyünde yaşayan 51 yaşındaki Nihat Uçarlı, 26 yıldır köyünde ölenlerin, evlenenlerin, doğanların ve yaşanan gelişmelerin günlüğünü tutuyor.

Günlüğü "köyün hafızası" gibi değer gören ve çiftçilikle uğraşan Uçarlı, AA muhabirine günlük tutma merakını anlattı.

Her gece düzenli olarak günlük tuttuğunu belirten Uçarlı, 1987 yılından beri günlük yazdığını ifade ederek, "Her gece saat 24.00'te günlük yazarım. Bende bu bir hastalık oldu. 26 yıl oldu ve bir gün dahi ara vermedim. Günlüklere sadece kendi hayatımla ilgili anılar değil, köyde kimin doğduğunu, kimin evlendiğini, kimin öldüğünü, köye hangi öğretmen ve ebe geldiğini, hava durumunu ve hasat zamanı kimin ne kadar ürün aldığını yazıyorum. Ayrıca günlüklerin sonuna o yıl içinde kaç tane ağaçta aşılama yaptım, onları da ekliyorum" diye konuştu.

-Doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi tarihleri unutanlar, karıştıranlar gerçeği günlükten öğreniyorlar

Yılmaz, 26 yıl önce 30 yapraklı defterler olduğunu bu nedenle her ayı bir deftere kaydettiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Zamanla çok yapraklı defterler aldım. Ama geçmişte bu defterler olmadığı için bugüne kadar 48 adet defter bitirdim. Köydeki vatandaşlar çocuklarının doğum gününü, evlendikleri tarihleri veya büyüklerinin öldüğü tarihi hatırlamayınca ya da karıştırıca bana soruyorlar. Ben de tek tek defterleri araştırmaktansa defterlere yazdığım olayları sayfa sayfa blok notlarda topladım. Blok notlardan hangi defterde hangi tarihte olduğunu buluyorum ve sonra defteri açarak tarihleri vatandaşlara söylüyorum."

-Günlükte hava sıcaklıkları da var

Günlüğe 26 yılın gün gün hava sıcaklığını da yazdığını söyleyen Uçarlı, "Günlüklere bakarak bugünkü hava durumu ile 26 yıl içinde o gün hava nasıl olmuş bunu karşılaştırma fırsatım oluyor. Genelde hava sıcaklıkları gün gün birbirini tutuyor. Yani 2012 yılının temmuz ayında gün gün hava durumu nasılsa aşağı yukarı 2013 yılında temmuz ayında da gün gün hava durumu tutuyor. Arasında anormal derecede sıcaklık farklı olmuyor" dedi.

Günlükte tarlaya ne kadar tohum ektiklerini, ne kadar gübre verdiklerini ve ne kadar ürün aldıklarını da yazdığını dile getiren Yılmaz, günlük tutmasının üretimde kayıplarını azalttığını da vurguladı.

Köylüler ise Yılmaz'ın yazdığı günlükten oldukça memnun olduklarını ifade ederek, "Onun sayesinde sevdiklerimizin doğum gününü, evlenme tarihlerini ve ölüm tarihlerini öğrenebiliyoruz" ifadelerini kullandılar.

Kaynak: AA