Zaimoğlu’dan 2 Temmuz Açıklaması

CHP İçel İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu, 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nı 20. yılında bir kez daha lanetlediklerini belirterek, “Sivas Katliamı ve diğer katliamlar gerçek failleri ve arkasındaki güçlerle birlikte en kısa zamanda açığa çıkarılmalı, tüm sorumluları ve katilleri yargılanmalıdır” dedi.

Zaimoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yakın tarihin kara günlerinden biri olarak nitelendirdiği Sivas Katliamı’nda Madımak Oteli’nde tutuşturulan gerici, yobaz ateşinde yaşamlarını kaybeden 33 aydın ve sanatçı ile yine bu yangında ölen otel görevlisi iki emekçiyi saygı ve özlemle andıklarını kaydetti.

Özlemlerinin de isyanlarının da şimdi kat kat fazla olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, “Özlemimiz, gözü dönmüş yobaz güruhunca katledilen ülkemizin yurtsever-devrimci aydınlarına, sanatçılarına, yeri doldurulamayacak şair, ozan ve yazarlarımıza, şiir ve türkü çınarlarına, üçü çocuk yaşta olmak üzere ateşe atılan semah güvercinlerine, yani 35 beş canadır. İsyanımızsa 20 yıldır toplum vicdanını kanatan bu olayda bir türlü yerini bulmayan ve tam anlamıyla gerçekleşmeyen hukuk ve adalet anlayışına. Tıpkı yakın tarihte tanık olduğumuz Maraş, Çorum, Gazi olaylarında olduğu gibi gerçek faillerin ve katliamın ardındaki güçlerin açığa çıkarılmamasına ve bu yönde baskın siyasi iradeye karşı. Kışkırtıcıların ve katliamcıların baştan beri görünmez bir el tarafından korunup kollanmasına, yargıdan kaçırılmasına, serbest bırakılmasına ve böylesine bir insanlık suçunun zaman aşımı kapsamında değerlendirilmesine karşıdır” ifadelerini kullandı.

Sivas’ta yaşananların cumhuriyete karşı girişilen bir kalkışma, planlı bir hazırlık süreci sonrası başlatılan organize bir saldırı olduğunu kaydeden Zaimoğlu, şöyle devam etti: “Devletin gözü önünde işlenmiş bir katliamdır. Güvenlik güçleri katliamcılara karşı etkili olmamış, tüm devlet yetkililerine ulaşan yardım çağrılarına ve çığlıklara hükümet sessiz kalmıştır. CHP İçel İl Kadın Kolları olarak bir kez daha diyoruz ki, 2 Temmuz Sivas Katliamı ve diğer katliamlar gerçek failleri ve arkasındaki güçlerle birlikte en kısa zamanda açığa çıkarılmalı, tüm sorumluları ve katilleri yargılanmalıdır. Sivas katliamı yirmi yıldır yüreklerde sönmeyen yangın, vicdanlarda kapanmayan yaradır.”
Kaynak: İHA