Yaz Aylarında Cilt Bakımı

İzmir'in Dikili ilçesinde güzellik merkezi sahibi olan Uzman Estetisyen Esin Erişek, yaz mevsiminde cildin yüksek sıcaklık ve güçlü güneş ışınlarına maruz kaldığı, ter ve nemle mücadele ettiği bir dönem olduğunu söyledi.

Yaz Aylarında Cilt Bakımı
Yaz aylarında cilt bakımına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Erişek, "Özellikle üzerinde önemle durulması gereken durum, güneş ile deri kanseri görülme sıklığının doğru orantılı olarak artmasıdır. Mantar hastalıkları, isilik, güneş alerjisi, güneş yanıkları, kaşıntı gibi hastalıklara da daha sık rastlarız" dedi.

Herkesin her yaz olduğu gibi, hemen bronz bir tene sahip olmak istediğini belirten Erişek, bronz bir tene sahip olmak için yaz öncesi veya tatil öncesi cilde yapması gereken bakımların olduğunu belirterek yaz aylarında cilt bakımının nasıl yapılması konusunda bilgi verdi.

Uzman Estetisyen Esin Erişek, yaz mevsiminin cildimizin yüksek sıcaklık ve güçlü güneş ışınlarına maruz kaldığı, ter ve nemle mücadele ettiği bir dönem olduğunu söyledi.

Bununla birlikte gelen sık banyo yapma gerekliliği, deniz ve havuz kullanımı deriyi direkt etkilediğinden cilt sağlığı ve cilt bakımına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini belirten Erişek, şunları söyledi: "Özellikle üzerinde önemle durulması gereken durum, güneş ile deri kanseri görülme sıklığının doğru orantılı olarak artmasıdır. Mantar hastalıkları, isilik, güneş alerjisi, güneş yanıkları, kaşıntı gibi hastalıklara da daha sık rastlarız."
Leke ve siyah noktalar için kullanılacak ürünlerin kişinin cilt tipine uygun olması gerektiğini belirten Erişek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Leke ve siyah noktalardan şikayet eden hastalara tercih edilmesi gereken yöntem kimyasal peeling veya lazerle cilt soyma yöntemidir. Cilt kuruluğu ise yaz aylarında vücutta su kaybına bağlı özellikle kol ve bacaklarda cilt kuruluğu ortaya çıkabilir. Cildin aşırı kuruması; kaşıntı ve egzamalara neden olabilir. Yaz aylarında koruyucuların yanı sıra nemlendiriciler de kullanılmalıdır."
Güneşte uzun süre korunmasız kalmaya bağlı olarak damarlanmaların da arttığına dikkat çeken Erişek, sözlerine şöyle devam etti: "Güneşte uzun süre korunmasız kalmaya bağlı ufak kılcal damarlar belirgin hale gelmekte, kırmızılıklar ve damar genişlemeleri oluşmaktadır. Terleme ve sıcakların artmasıyla isilik, sivilcelenme ve yağlanma şikayetleri yoğunlaşmaktadır. Güneşten koruyucu kullanılmadığında ciltte yanık, şişme, kızarıklık ve lekeler gelişmekte, cilt sağlıklı görüntüsünü kaybetmektedir. Güneş sonrası nemlendirici kullanılmazsa ciltte kuruluk ve kaşıntı olmaktadır."
Güneş koruyucularının cilt tipine göre seçilmesi gerektiğini belirten Erişek, şöyle konuştu: "Koruyucuların faktörü ya da yapısına sütlü ya da mineralli, dermatoloğun karar vermesi gerekmektedir. Bazı ciltler kimyasal veya fiziksel içerikli koruyuculara alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda mineral içerikli koruyucular kullanılmalıdır. Koruyucu kullanılmazsa cildin kolajen ve elastiki tabakası etkilenir, erken kırışıklığa, lekelenmeye ve ciltte matlaşmaya neden olur. Cilt kanserine yatkınlık ortaya çıkar. Güneşe çıkış saatine dikkat edilmelidir."

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yaz aylarında çok sık görülen diğer bir hastalık grubunun mantar hastalıkları olduğunu belirten Uzman Estetisyen Erişek, şunları söyledi: "Özellikle ayak ve kasık bölgelerinin mantarları ile gövde de görülen ve tinea versicolor denilen mantar çeşidine oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle yaz aylarında; asla çıplak ayakla yürümeyin. Ayaklarınızı serin ve kuru tutun. Böylece mikropların burada yaşamasını önlemiş olursunuz. Ellerinizi ve ayaklarınızı yıkayın. Ellerinizi ve ayaklarınızı yıkadıktan sonra parmak aralarınızın iyice kurumasına dikkat edin. Bunun için daima kendi kişisel havlunuzu kullanın. Bu havluları düzenli aralıklarla değiştirmeli ve yüksek sıcaklıklarda yıkamalısınız. Kolay hava alan ve terletmeyen ayakkabılar tercih edilmelidir. Dar giysiler giymekten kaçınılmalıdır. Eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Halka açık alanlarda çıplak ayakla dolaşmayın."
Kaynak: İHA