Beyşehir’de Teravih Namazı Sonrası Osmanlı Şerbeti İkramı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, teravih namazı sonrasında vatandaşlara Osmanlı Şerbeti ikram ediliyor.

Beyşehir’de Teravih Namazı Sonrası Osmanlı Şerbeti İkramı
İlçe merkezinde tarihten gelen bir gelenek Ramazan ayı münasebetiyle yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Tarihi Eşrefoğlu Camisi’nde namaz çıkışında cemaate Osmanlı şerbeti dağıtılıyor. Göl Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Ramazan ayının ilk günü başlatılan uygulama bayramın ilk gününe kadar sürecek.

Göl Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Takavcı, uygulamanın tarihteki sebil geleneğini yaşatmak adına da önemli olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz, Müslümanların sadece Allah rızası için su ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda kullandıkları sebil binaları vasıtasıyla zaman zaman süt, ayran, bal şerbeti dağıtılarak insanların susuzluğu giderilmeye çalışılmış. Bu manada tarihten beri Selçuklu ve Osmanlı bunu en güzel şekilde yaşatmış. Ve sebil adını verdiğimiz bizzat binalar inşa edilmiş cami külliyeleri bünyesinde veya meydanlarda. Bu sebillerde mevsime göre içecekler dağıtılmış, Eşrefoğlu Camimiz de bu sebil binasını bünyesinde bulunduran bir yapı. Hemen girişteki portal dediğimiz ana kısmın hemen sağında sebil geleneğini yaşatan bir bölüm var ve burada Konya’daki Sahip Ata Cami ile beraber Eşrefoğlu Camimizde 1299’lu yıllardan beri insanlara süt, bal şerbeti, buzlu su dağıtılmış ve bu gelenek 20’inci yüzyılın başlarına kadar devam etmiş. Biz de dernek olarak yine vatandaşlarımızın da katkısıyla, onların teşvikiyle bu geleneği yaşatalım istedik. Ramazanın birinci gününden beri sebil olarak Osmanlı Şerbetini camimiz cemaatine sunuyoruz. Günde ortalama bin bardak dağıtım oluyor ama Kadir Gecesi ve bayram sabahında bu miktarı 3 bine çıkarmayı düşünüyoruz” dedi.

MUHTEVİYATINDA ZEMZEM BULUYOR
Şifalı bir içecek olarak nitelendirdiği Osmanlı Şerbetinin muhteviyatı hakkında da bilgi veren Takavcı, “Muhteviyatı oldukça zengin. Başta zemzem ve hurma olmak üzere kayısı, karadut gibi meyveler katıyoruz. Özünde tabii ki bal ve diğer şifalı baharatlar da var. Dağıtımına başlamamızla birlikte vatandaşlarımızın da yoğun bir ilgisi ile karşılaştık. 700 yıllık bir tarihi geçmişi olan bir geleneğin günümüzde yaşatılması insanlarımız arasında memnuniyet uyandırdı. Bunun Eşrefoğlu Camimizde tekrar yaşatılmasını da güzel bir hizmet olarak anıyorlar. Bu geleneği ramazanın 30 günü boyunca devam ettireceğiz. İnşallah bu hayırlı işi önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA