Bebek Ölümleri "bebeğim Sağlıklı Doğsun Projesi"yle Önlenecek

MERSİN - İçel Sağlık Müdürlüğü tarafından bebek ölümlerinin önüne geçebilmek için başlatılan "Bebeğim Sağlıklı Doğsun Projesi" kapsamında anne ve baba adaylarına eğitim verilerek, hamile kadınların sağlıklı doğum yapması sağlanacak.

İçel Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, yaptığı yazılı açıklamada, İçel genelinde evde doğum yapma riski olan, sosyo-ekonomik durumu kötü 3 bin gebenin bebeklerini hastanelerin sağlıklı ve güvenli ortamında dünyaya getirmeleri amacıyla "Bebeğim Sağlıklı Doğsun Projesi"ni hayata geçirdiklerini ifade etti.

Valilik Sosyal Destek Programı'ndan destek almaya hak kazanan proje kapsamında yapılan araştırmada bazı anne-baba adaylarının tüm risklerine karşın, sosyo-ekonomik durumun yetersizliği, hastane korkusu ve bilinçsizlik nedenleriyle evde doğumu tercih ettiğini belirlediklerini ifade eden Başarılı, şöyle devam etti:

"Unutulmamalıdır ki evde doğumda hem annenin hem de bebeğin ölüm riski, hastane doğumuna göre 2-3 kat daha fazla olmaktadır. Yaşanabilecek bu tür sıkıntıların önüne geçmek için hazırlamış olduğumuz projemizle, ilimiz genelinde sosyo-ekonomik durumu kötü ve evde doğum yapma riski olan 3000 loğusa hedef kitle olarak seçildi. Ayrıca yol gösterici ve destekleyici olması açısından eğitim konularında hazırlamış olduğumuz anne bilgilendirme kılavuzuyla bu süreçte anne adaylarımızın yanında olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Başarılı, proje kapsamında anne adaylarına, sağlık personeli tarafından birebir danışmanlık hizmeti verileceğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Proje kapsamında yeni doğan bebek bakımı, yeni doğan tarama programları, anne sütü ve emzirme teknikleri, bebek -çocuk beslenmesi, doğum sonrası bakım, doğum sonrası anne beslenmesi, anne -baba olmak, loğusalık depresyonu ve evde doğumun riskleri ve hastanede doğumun faydaları hakkında bilinçlendirme eğitimleri verilecek. Ayrıca özendirici olması açısından hastanede doğum yapmayı tercih eden annelere içinde bebek battaniyesi, zıbın takımı, bebek havlusu, şampuan, hijyenik ped ve ıslak mendilin de bulunduğu çanta hediye olarak verilecek."

Kaynak: AA