Diyarbakır Valisi Kıraç Açıklaması

DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "Son dönemde yapılan planlı operasyonlarda piyasa değeri 1.5 milyar lira olan toplam 20 ton kubar esrar, 3 ton 425 kilogram toz esrar ile 15 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi" dedi.

Vali Kıraç beraberinde İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay Erkan Can ile valilikte asayiş olaylarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, toplantının amacının ramazanda Diyarbakırlı annelere seslenmek olduğunu söyledi.

Dün bir menfur patlamada bir gencin elini kaybettiğini ifade eden Kıraç, bundan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Benzer acı hadiselerin bir daha yaşanmaması için ailelere çağrıda bulunan Vali Kıraç, "Devletimizin yürütmüş olduğu çözüm süreci tüm kesimler tarafından doğru bir şekilde anlaşılarak ve desteklenerek devam etmektedir. Elbette bu güzellikleri ve gelişmeleri kıskanan odaklar olacaktır. Diyarbakır insanına ve gençlerine huzuru yakıştıramayan bu odaklar, maalesef son dönemde çocuklarımızı ve gençlerimizi provoke etmeye çalışmakta ve onları sokaklarda çözüm sürecini sabote etmeye yönelik eylemlerde kullanmaktadır. Bu nedenle gençlerimizin yaşamlarını sorunsuz devam ettirebilmeleri, özellikle hayatlarının dönüm noktasını oluşturan ergenlik dönemini sorunsuz atlatmaları, suç ve suçluluktan gençlerimizi korumak için başta aileler olmak üzere hepimize büyük sorumluluk düşmektedir" diye konuştu.

-Sokak olayları

Vali Kıraç, Diyarbakır'da uzun süredir hasreti çekilen güzel günlerin yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ancak son günlerde sokaklarımızda meydana gelen küçük çaptaki terör içerikli sokak olaylarına maruz kalmaktayız. Güvenlik güçlerimiz halkımızın huzur ve güvenine kasteden bu tür şiddet içerikli eylemlere karşı gerekli hassasiyeti göstererek olaylara müdahale etmekte, kanunlarımızın verdiği yetki çerçevesinde başarılı planlı operasyonlar gerçekleştirmektedir. Son dönemde ilde özellikle Fiskaya bölgesinde vatandaşlarımıza, kamuya ait araçlara ve güvenlik kuvvetlerimize yönelik molotofkokteyli, havai fişek, el yapımı parça ve basınç etkili bombalı saldırı türü eylemlerine karıştıkları tespit edilen toplam 36 kişi yakalanarak adli makamlara sevk edilmiştir. Yakalan şahıslarla 47 kullanıma hazır molotofkokteyli, 34 el yapımı parça ve basınç etkili bomba 6 havai fişek rampası ele geçirildi."

13 Temmuz'da Bağlar ilçesi güvenlik güçlerine taş atan gruba yönelik yapılan müdahalede 6 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Vali Kıraç, bu kişilerin emniyetteki ifadelerinin ardından sevk edildikleri adli mercilerce 2'sinin tutuklandığını, diğerlerinin ise serbest bırakıldığını kaydederek şöyle dedi:

"Dün de Koşuyolu bölgesinde 3 gencimiz ellerindeki el yapımı bombayı herhangi bir saldırıda kullanmak üzere yürürken ellerinde patlaması sonucu bir çocuğumuzun eli koptu. Diğeri yüzünden yaralandı. Bir çocuğumuzun bacaklarında ve görme yetisinde zedelenme oluştu. Diğer gençlerimiz tıbbi işlemlerinin ardından taburcu edildi. 2 çocuğumuzun tedavisi sürüyor. Ancak hayati tehlikeleri yok".

-"Uyuşturucuya darbe indirildi"

Vali Kıraç, halk ile yaptıkları görüşmelerde en büyük talebin uyuşturucu, fuhuş ve hırsızlıkla mücadele olduğunu ifade ederek, buna ağırlık verdiklerini söyledi.

"Son günlerde polis ve jandarma tarafından kırsal bölgede yapılan başarılı operasyonlarda uyuşturucuya darbe indirildi" diyen Vali Kıraç, operasyonların Lice ilçesinde bugün de sürdüğünü belirtti.

Vali Kıraç, 23 Mayıs'ta Lice'de 5 köyde 700 personelin katılımıyla 60 dönüm alanda yapılan operasyonda 605 bin kök Hint keneviri ele geçirildiğini olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişiden birinin tutuklandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"20 Haziran'da Lice, Hani ve Kocaköy üçgenindeki 7 köyde 750 personel ile 230 dönümlük alanda bulunan 3 milyon 45 bin kök kenevir imha edildi. 12 kişi gözaltına alındı. 26 Haziran'da Lice ilçesinde 3 köyde 700 personelin katılımıyla 201 dönüm arazide 2 milyon 10 bin kök imha edildi. 8 Temmuz'da Lice, Hazro ve Kocaköy bölgesinde 7 köyde yapılan ve bin 10 güvenlik personelinin katıldığı operasyonda 6 milyon 150 bin kök kenevir imha edildi. Dün Lice ilçesinin Tepeköy karakolu civarında yapılan ve 500 güvenlik personelinin katıldığı operasyonda da 3 milyon 150 bin kök kenevir imha edildi. Son dönemde yapılan planlı operasyonlarda piyasa değeri 1,5 milyar lira olan toplam 20 ton kubar esrar, 3 ton 425 kilogram toz esrar ile 750 ton kubar esrara eş değer 15 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi. Gözaltına alınan 21 kişiden biri tutuklandı. İşlemler sürüyor. Bununla birlikte terörün beslendiği ve en önemli finans kaynağı olan uyuşturucuyla mücadelemiz artarak devam ediyor."

-"Hukuka aykırı herhangi bir yere gömü yapılamaz"

Vali Kıraç, son günlerde basında yer alan Lice başta olmak bazı bölgelerde hukuka aykırı mezarlık adı altında bazı yerlerin kurulduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti hukuk kuralları içerisinde bir mezarlığın kurulmasının Köy, Belediye ve 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunları kapsamında mümkün olduğunu belirtti.

Bu kapsamda kurulmuş bir alan olmadıktan ve defin ruhsatı verilmedikten sonra gömü işleminin yapılamayacağına işaret eden Vali Kıraç, basında yer alan ve özellikle çözüm sürecini olumsuz etkileyen bu girişimlere dikkati çekti.

Kıraç, mezarlıkların ancak hukuk kuralları içinde kurulacağını ifade ederek, "Hukuka aykırı herhangi bir yere gömü yapılamaz. Bu suçtur. Bununla ilgili hem adli mercilerce adli işlem başlatılmıştır. İdari olarak da Lice Kaymakamlığı bir işlem başlattı. Ayrıca konunun tüm boyutuyla incelenmesi İçişleri Bakanlığımız mülkiye müfettişleri marifetiyle gerçekleşecek" dedi.

Kıraç, bir gazetecinin "Lice'deki mezarların hukuki olmadığından açılması söz konusu mu?" yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Durumu inceletiyoruz, inceleme tamamlandıktan sonra bakılacak. Şu anda bir şey diyemeyiz. Orayı hukuken mezarlık olarak kabul etmemiz mümkün değil. Sayın bakanımızla da görüştüm. Hukuki boyutu incelenecek. Bu tür bir oldubittiyi kabul etmek mümkün değil. Köyü, mezrası, beldesi ilçesi ve ili olan bir yönetim şeklimiz var. Bir köyde mezarlık ihtiyacı varsa hangi şartların yerine getirilmesi gerektiği ilgili mevzuatta belirtilir. Aksi halde oldubitti ile devlet yönetimi olmaz."

"Diyarbakır'da sözde asayiş birimi kurulduğu iddiasına yönelik bir çalışma yapıldı mı?" yönündeki soruya Kıraç, gözaltına alınan 36 kişiden 6'sının onlarla bağlantılı olduğunu ve bu konuyla ilgili bazı malzemelerin ele geçirildiğini belirtti.

Vali Kıraç, örgütün dağ kadrosuna katılımın arttığına yönelik iddialara ilişkin soruya ise, "Bizde o duyumları alıyoruz ama şu an için o konunun net bir boyutunu sizlerle paylaşacak noktada değilim" diye yanıt verdi.

Toplantıda ilde meydana gelen eylemlerde ele geçirilen molotofkokteyli, el yapımı patlayıcı, cop ve kelepçe türü malzemeler basına gösterildi.

Kaynak: AA