40 Yıldır Birlikte "vira Bismillah" Diyorlar

EDİRNE - CİHAN DEMİRCİ - Saros Körfezi'ndeki Enez Limanı'nda 40 yıldır balıkçılık yapan çift, gün doğarken çıktıkları balık avından gece geç saatlerde dönüyor.

Şahsene ve Recep Karasu evlendiklerinden bu yana gün ağırmadan "vira bismillah" diyerek denize açılıyorlar. 40 yıldır denizden kazandıklarıyla hem çocuk okutup, hem de evlerini geçindiriyor.

Recep Karasu,AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olan balıkçılğı eşi ile birlikte devam ettirdiğini söyledi.

Enez'de doğduğunu ve 17 yaşından bu yana balıkçılık yaptığını belirten Karasu, sabahın erken saatinde eşiyle birlikte rızık kazanmak için denize açıldığını ifade etti.

Karasu 5 kız, 1 erkek olmak üzere 6 çocuğunu balıkçılık yaparak okuttuğunu söyledi.

Tutuğu balıkların ağlarını eşinin temizlediğini aktaran Karasu, "Denizden ne çıkarsa. Ama maalesef bu troller bu memleketi kuruttu. Troller, küçük balıkçıyı öldürdü. Enez'de birçok balık türü var. Karides, çinekop, barbunya, tekir, mercan, kefal ve karagöz türü balıklar yakalıyoruz. Tuttuğumuz balıkları kabzımala satıyoruz. Çocuklarımı balıkçılıkla okuttum. Daha da okumaktalar zaten. Tek geçim kaynağım balıkçılık, başka ek gelirim yok" diye konuştu.

-"Hem ev işlerini yapıyorum, hemde ağ temizliyorum"

Şahsene Karasu ise hem ev işleri hem de balıkçılığın çok kolay yürümediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Evlendiğimden beri hem balıkçılık, hemde ev hanımlığı yapmaktayım. 6 çocuğumuz var. Hepsi okumaktadır. Sabah 04.30'da uyanıyorum, çayımı kahvaltımı hazırladıktan sonra 06.00 gibi balığa çıkıyorum. Sabah ilk iş olarak ağlarımızı temizleyip balığa gidiyoruz. Balıktan geldikten sonra evdeki işlerimi de yapıyorum. Balıkçılığın yanında ev hanımlığını da yapıyorum. Bu bütün kadınlara örnek olması gerekiyor. Denizden korkmuyorum. Denizden korksam zaten denize çıkmam."

Karasu ailesinin öğretmen kızı Mükerrem Karasu ise, anne ve babasıyla gurur duyduğunu söyledi.

Yaz tatillerinde ailesine yardım etmek için limandaki çay ocağında çalıştığını anlatan Karasu, "Alın teriyle helal lokma kazanmak yeryüzündeki en şerefli duygudur. Annem ve babam denizden kazandığıyla beni ve kardeşlerimi büyüttü. Hepimiz de okuduk" dedi.

Kaynak: AA