Giresunlu Köylülerin Susuzluk İsyanı

Giresun’un Çanakçı İlçesine bağlı Düzköy Köyü Armutdüzü Mahallesinde yaşayan köylüler susuzluğa isyan etti.

Giresunlu Köylülerin Susuzluk İsyanı
Sorunlarına bir türlü çözüm bulunamadığını yazın kavurucu sıcaklarıyla birlikte Ramazan ayında susuzluk çeken Armutdüzü Mahallesinde halk su sıkıntısı yüzünden ellerinde bidonlarla çeşme başında saatlerce bekliyorlar. Özellikle yaz aylarında sularının akmamasından dolayı çocuklarının salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Armutdüzü Mahallesi sakinleri, yetkililerin biran önce susuzluğa bir çözüm bulmasını istiyor.

Yaşanan su sıkıntısının kavurucu yaz sıcaklarıyla birlikte çekilmez bir hal aldığını belirten, 550 nüfuslu ve 80 hanelik mahallede 10 yıldır su sıkıntısı çektiklerini söyleyen Ayşe Yılmaz (45) “Biz yıllarca susuz yaşıyoruz. Köye gelen yetkililer bize ‘su sorunuzu çözeceğiz’ diyorlar ama çözemiyorlar. Siyasiler oy zamanı mahallemize geliyorlar ‘bize oy verin su sorununuzu çözelim’ diyorlar biz de cahil insanlarız inanıyoruz veriyoruz ama daha sonra mahallemize kimse uğramıyor. Bundan sonra oy için mahallemize gelen siyasileri mahallemize sokmayacağız. Mahallede kadınlar su sırası yüzünden her gün kavga ediyor. İçecek suyumuzu mahalle meydanında akan bir kaynak sudan sağlıyoruz. Su yüzünden namaz kılmak için abdest alamıyoruz, çamaşır yıkayamıyoruz, banyo yapamıyoruz ve özellikle hayvanlarımıza su veremiyoruz sadece günlük ihtiyacımızı karşılıyoruz. Çocuklarımız salgın hastalığa yakalanacak diye endişe duyuyoruz. Bu mahallede su sorunu yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Yetkililerden su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Mahalle sakinlerinden İbrahim Yılmaz (56) ise “ Geçen sene Giresun’dan yetkililer su için mahallemize geldiler. Sis Dağı’na çıktık su aradık ve suyu bulduk, projesi yapıldı sonra proje iptal oldu. Nedenini bilmiyoruz. Taşıma su ile inşaat yapıyoruz. Köyümüzdeki su sıkıntısı bizi çileden çıkardı. Kadınlarımız sabaha kadar çeşme başında sıra bekliyor. Böyle adalet olur mu? Arabası olan gidiyor dereden suyunu alıp geliyor ama benim arabam yok bende sırtımda taşıyorum” şeklinde konuştu.

Yıllardır su sıkıntısı çektiklerini belirten Şenel Yılmaz (40) ise “Susuzluk yüzünden eşlerimizle ayrı yatıyoruz, hanımlar sürekli su taşıyorlar. Köy muhtarı vatandaşların tepkisinden mahalleye gelemiyor. Kendim kanser hastasıyım kendi sıkıntılarımı unuttum halkın su sıkıntısıyla uğraşıyorum. Susuzluktan köyümüzde hastalıklar başladı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA