Çin'de 'türk Kültür Yılı' Temasları...

2013 yılının ‘Türk Kültür yılı’ olarak ilan edildiği Çin’in Başkenti Pekin’de düzenlenen 9.Uluslararası Çin Dış Turizm Forumu’na Türkiye’den tek konuşmacı olarak İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir katıldı.

Çin'de 'türk Kültür Yılı' Temasları...
Prof.Dr.Demir, “Türkiye’nin Lüks Turizm Potansiyeli” üzerine bir sunum yaparak; dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcilerinin büyük beğenisini kazandı.
Sunumunda Türkiye’nin lüks turizm pazarında sahip olduğu önemli ürünlere değinen İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir, sadece Antalya’nın sahip olduğu 5 yıldızlı otellerinin sayısının İspanyanın sahip olduğu tüm 5 yıldızlı otellerin toplamından daha fazla olduğunu vurguladı. Antalya ve İstanbul gibi şehirlerin lüks turizm pazarına çok kaliteli mal ve hizmet sunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Demir, Çinli turistlerin Türkiye’yi ziyaret etmeleri için önemli gerekçelerinin bulunduğunu ifade etti.

2013 yılının Çin’de Türk Kültür yılı olduğunu hatırlatarak bu fırsatın Türkiye’nin tanıtılması açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, Çin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Konsolosluk Kültür ve Bilgilendirme sorumlusu İlknur Yiğit ile birlikte Çin heyetiyle görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

Bir milyarı aşkın nüfusu ile dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi olan Çin’in, dünya turizminde uluslararası turist sayısı açısından üçüncü, turizm gelirleri açısından da dördüncü sırada bulunduğuna dikkat çeken İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir, daha fazla Çinli turist çekebilmek için turizm eğitimi alanlara Çince öğretilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Çin’den yurt dışına çıkan turist sayısının 2012 yılında 85 milyonu aştığını, bu rakamın pazarın ne kadar büyük olduğunu yansıttığını belirten Prof.Dr.Demir, "Gelir seviyesi yüksek turistlerin lüks turizmi tercih etmektedir. Türkiye yatak ve hizmet kapasitesiyle önemli bir altyapıya sahip. Örneğin Akdeniz Bölgesi’nde Dünya Seyahat Ödüllerine layık görülmüş otellerimiz mevcut. Türk Hava Yolları bir başarıya daha imza atarak 2012 yılında Avrupa’nın en iyi havayolu ödülünü aldı. Bu ödüller Lüks Turizm pazarında önemli bir noktaya geldiğimizi göstermektedir” dedi.

Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısını arttırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel sektör ve üniversite işbirliğinin gerekliliğine de vurgu yapan Dekan Prof.Dr. Demir,” 2012 yılında Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısı sadece yüz yirmi bin civarında. Bu sayıyı arttırmak için İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak öğrencilerimizin bu pazara yönelik eğitimlerini sağlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA