İyte Su Altı Araştırma Robotu Projesini Gerçekleştirdi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), öğrencileri tarafından su altı robotu geliştiriliyor.

İyte Su Altı Araştırma Robotu Projesini Gerçekleştirdi
Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ünver Özkol ve Yrd. Doç. Dr. Can Dede danışmanlığında 7 ekip su altı robotu projeleri geliştirdi. Bu projeler arasından TÜBİTAK yarışmalarına başvuran ROV-IZTECH adlı projeyi geliştiren ekip ödül aldı.
Proheyi geliştiren öğrenciler, 22 Haziran 2012 tarihinde Suriye tarafından düşürülen F4 uçağındaki şehit pilotları su altından çıkarmasıyla adını duyduğu Nautilus araştırma gemisinde yer alan ROV’lerin (RemotelyOperatedUnderwaterVehicle -sualtı keşiflerinde ve operasyonlarında kullanılan ileri teknoloji insansız sualtı robotları) kendilerine ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Şehit pilotların naaşlarına ulaşılması amacıyla ABD’den gelen Nautilus araştırma gemisinin kullanılmasının kendilerini etkilediğini belirten proje ekibi, ROV robotlarının petrol boru hatlarının gözlenmesi ve operasyonları gibi ticari; sualtı jeolojik ve arkeolojik araştırmaları gibi akademik ve mayın tespit-imha etme, liman güvenliği gibi askeri faaliyetler başta olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılabildiğini ifade etti.

TÜBİTAK’TAN ÖDÜL ALDI
Proje üzerinde Yrd. Doç. Dr. Ünver Özkol ve Yrd. Doç. Dr. Can Dede danışmanlığında 2012-2013 akademik yılının başından beri çalıştıklarını ifade eden proje ekibi, Özgür Akman, Özgür Atik, Kadir Kurbe, Güven Mamikoğlu, M. Kürşat Özdemir ve Ozan Vardal’ın yer aldığı Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşuyor. TÜBİTAK 2241-B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’ndaki 5 tematik alandan biri olan Tekstil, Makine ve Otomasyon alanında sergilenmeye değer bulunan 23 projeden biri olan ROV-IZTECH, 3 gün süren sergi ve jüri değerlendirmelerinden sonra üçüncülük ödülü ile ödüllendirildi.

ROV-IZTECH projesi ayrıca ROV’nin akuakültür sektöründe kullanılması iş fikriyle yer aldıkları TÜBİTAK 2238 Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında da değerlendirilmeye alınarak finale kalan 25 iş fikri arasında yer aldı.

Nisan ayında TÜBİTAK 2241-A Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Destekleme Programı’ndan 4 bin Tl destek kazanan ROV-IZTECH projesi, Celal Bayar Üniversitesi 20. Bilim ve Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen Mühendislik Alanı Proje Yarışması’nda ise birincilik ödülünü kazanmıştı.

Kaynak: İHA