İnekler İçin "seyyar Manikür Pedikür Aracı"

BURDUR - Burdur'da hayvanların ayaklarındaki hastalıkların giderilmesi ve 6 ayda bir yapılması gereken tırnak kesimleri ile bakımlarında, özel olarak hazırlanan seyyar araçlar kullanılıyor.

Yaklaşık 195 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Burdur'da yılda 362 bin ton süt üretiliyor. Hayvancılıkla ilgili çalışma yapan işletme sayısı 28 bin olan Burdur, bu özellikleriyle ''Türkiye'nin Hollanda'sı'' olarak nitelendiriliyor.

Burdur'da büyükbaş hayvanların ayaklarındaki hastalıkların giderilmesi ve 6 ayda bir yapılması gereken tırnak kesimleri ile bakımları için de çiftlik sahiplerince özel olarak yaptırılan seyyar araçlar kullanılıyor. Demirden kafes şeklindeki araca sokulan ineklerin ayakları, halatlar yardımıyla sabit hale getirildikten sonra veteriner ve görevliler tarafından hastalıklı ayaklar tedavi ediliyor, tırnak kesimleri ile bakımları yapılıyor.

Veteriner Hekim Yavuz Yüksel, büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Düzenli olarak tırnakları kesilmeyen ve bakımları yapılmayan hayvanların ayaklarında iltihap oluştuğunu anlatan Yüksel, "İneklerin en büyük problemlerinden biri ayak hastalıklarıdır. Bu hastalıklar, cerrahi manipülasyonla tırnaktan uzaklaştırılmadığı taktirde bütün tırnağı kaplıyor ve hayvanın hayatının son bulmasına kadar gidebiliyor" dedi.

- Manikür ve pedikür yaptırılmayan ineklerde verim kaybı

Yüksel, ayak müdahaleleri için hazırlanan aracın, hayvanların zaptedilmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Hayvanların ayaklarını araç içerisinde sabit tutarak rahatlıkla müdahale edebildiklerini ifade eden Yüksel, "Hayvanların en az 6 ayda bir manikür ve pedikür bakımlarının yaptırılıp, yara olmadan, herhangi bir cerrahi müdahaleyi gerektirecek durum yaşanmadan koruyucu önlemler alınmalı" diye konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan Hasan Çeç ise bazı hayvanların ayağına taş battığını, bazılarının ayağında iltihap oluştuğunu belirterek, "Sütte ve ette verim kaybı yaşamamak için düzenli tırnak bakımlarını yaptırıyoruz. Bu bakım elle yapılacak bir iş değil. Böyle cüsseli bir hayvanı kaldırıp tırnaklarını kesmek kolay değil. O yüzden bu araç çok işimize yarıyor" şeklinde konuştu.

Eskiden inekleri yatırarak tırnaklarını kestiğini anlatan Abdurrahman Çelebi de kafes sayesinde hayvanın tırnak bakımlarının rahatça yapılabildiğini vurguladı.

Kaynak: AA