Yozgat'ta Yürütülen Arkeolojik Kazı Çalışmaları

YOZGAT - Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Sarıkaya Roma Hamamı'nda, Çadırhöyük'te Sorgun Büyüktaşlık köyünde ve Sorgun'daki Kerkenez Antik Kentinde kazı çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Arkeolojik kazı çalışmaların Yozgat'ın tarihine ve kültürüne ışık tutması ve Türkiye'de turizminin gelişmesi açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Yozgat genelinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında 2013 yılı sezonu Sarıkaya Roma Hamamı temizlik kazısı ile Mayıs ayında başlatılmıştır. Çalışmanın 1. Etabı tamamlanmış, 2. Etabına da Valiliğimizce sağlanan işçilerle 21 Haziran 2013 tarihinde başlanmıştır. Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyünde İtalya'nın Floransa Üniversitesinden Prof. Dr. Stefania Mazzoni ve ekibi tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışması için İtalyan akademisyenlerden oluşan ekip 10 Temmuz 2013 tarihinde ilimize gelmiş ve çalışmalarına başlamıştır. Yine Sorgun'daki Kerkenez antik kentinde de Yozgat Müzesi tarafından yürütülen kazılar bu yıl da devam ettirilecektir. Çadırhöyük'te çalışan ABD'nin New Hampshire Üniversitesi'nden Dr. Gregory McMahon ve ekibi 25 Haziran'da kazılara başlamıştır."

Kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan eserlerin Yozgat Müzesine teslim edildiği ve 2012 yılı sonu itibarıyla müzedeki eser sayısı 8 bin 102 adede ulaştığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Müzenin sahip olduğu bu arkeolojik eserlerin yeniden düzenlenen salonlarda sergilenmesi sonucu ziyaretçi sayısı 2010 yılından itibaren 3 kat artmıştır. 2013 yılında şu ana kadar müzeyi 4 bin 613 ziyaretçi gezmiştir. Müze ziyaretçi sayısının artması, arkeolojik kazıların yoğunluğu ve müze depolarının yetersiz kalması sebebiyle şu anki müze binasının yanında bulunan yaklaşık bin metrekarelik alana yeni idari bina yapılması, üst üste duran eserlerin düzenli bir şekilde sergilenmesi ve müzenin önünü kapatan mevcut eski binanın yıkılması için yapılan proje Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Ülkemiz turizminin gelişmesi açısından saklı kalmış ve projelendirilerek kültür ve turizmin hizmetine sunulması gereken yerler hakkında Bakanlığımızca bir çalışma başlatılmıştır. Bu kapsamda İlimizden Sarıkaya Roma Hamamı çevre düzenleme ve yeniden kullanımı, Nizamoğlu Konağı restorasyonu, Akdağmadeni Muşalikalesi ve Selçuklu türbeleri restorasyonu, Karakız Hitit Heykel Atölyesi rekreasyon alanı projelerinin hazırlanması için Bakanlığa teklif sunulmuştur. Ayrıca projesi hazır ve onaylı olan Nizamoğlu Konağı yeni idari bina ve çevre düzeni projesi ile Büyüknefes Arkeopark projesinin de uygulanması için ihtiyaç duyulan ödenekler talep edilmiştir."

Kaynak: AA