"Sosyal Medyayla Hırsızlara Davetiye Çıkarmayın"

KOCAELİ - Sosyal medya kullanıcılarının konumlarını paylaşmak amacıyla yaptıkları yer bildirimleri, özellikle tatilde oldukları yaz aylarında hırsızlara davetiye çıkarıyor.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Genel Başkanı Said Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milyonlarca kullanıcısı bulunan Facebook ve Twitter'daki paylaşımların bilinçli bir şekilde yapılmadığı taktirde güvenlik açısından ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi.

Sosyal medya alanında dünyada Facebook'un sıralamada ilk 5, Twitter'ın ise ilk 10'da olduğunu belirten Ercan, "Kafede, alışveriş merkezlerinde yapılan bidirimler art niyetli kullanıcılar tarafından görülebiliyor, daha sonra da hesabınızı takip ediyor ve siz bir tatile çıktığınızda, bunu Facebook veya Twitter'da paylaştığınızda, bir bakıma hırsızlara davetiye çıkarmış oluyorsunuz" şeklinde konuştu.

Ercan, Twitter'daki bir uygulamanın, en yakındakilerin twitter hesaplarını gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir markette, kafede ve alışveriş merkezinde check-in yaptığınız zaman, oradaki kullanıcılar da sizi görebiliyor. Bu kişiler daha sonra sizin hesabınızı takip ediyor ve siz bir tatile çıktığınızda, bunu sosyal medyada paylaştığınızda, bu evinizin boş olduğunu gösteriyor. Bırakın evden birşeyler çalmayı, kamyonu yanaştırıp, evde ne var ne yok götürüyorlar. Özellikle site ve apartman hayatında komşuluk ilişkileri bitmiş durumda. Alt komşumuzdan haberimiz yok. Hırsızlar evi taşıyor gibi yapıp, bütün eşyaları çalabiliyor. Sosyal medyada hırsızlara çok rahat bir şekilde davetiye çıkıyor."

-"Kapı numarasına kadar belli oluyor"

Sosyal medyadan yapılan küfür ve hakaretlere de dikkati çeken Ercan, yer imleri ve google sayesinde yazılan yerin adresinin tam olarak gösterildiğini vurguladı.

Bu şekilde adresin tespit edilerek saldırıya uğrama tehlikesinin bulunduğunu anlatan Ercan, "İnternette haritada kapı numarasına kadar belli oluyor. Bu kişiler sizi adresinizden tespit edip, darbedebilir. Özellikle yurt dışında bu gibi durumlar sıkça gerçekleşiyor" diye konuştu.

Ercan, sosyal medyanın insanların iş hayatını da etkilediğini belirterek, iş başvurusu yapan kişiyle ilgili tüm ayrıntıların ortaya çıktığını kaydetti.

Sosyal medyada küfür ve hakaret edenlerin bilgilerinin Twitter yönetimince paylaşılmadığına vurgu yapan Ercan, savcılık kararıyla Türk Telekom'dan IP numaralarının elde edilebileceğini bildirdi.

Ercan, yüksek teknoloji ürünü telefonları servise gönderilirken mutlaka formatlanması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Mobil telefonların, özellikle de android telefonların çok ciddi güvenlik açıkları var. Mutlaka antivirüs prgramları yüklenmeli. Aksi halde telefon rehberi, fotoğraflar ve banka hesap numaralarınıza kadar her şeyimize ulaşabililer."

Kaynak: AA