Şehit ve Gazi Ailelerini Yakından İlgilendiren Kanun Düzenlemesi

Türkiye Halk Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit ve gazi ailelerini yakından ilgilendiren kanun düzenlemesi ile yaptığı açıklamasında, “TBMM’de görüşülen yasalar sadece bu 25 şehidimiz değil, yaklaşık 40 bin şehit ailesi ve gaziyi ilgilendirmektedir” dedi.

Şehit ve Gazi Ailelerini Yakından İlgilendiren Kanun Düzenlemesi
Kumartaşlı, yaptığı açıklamada, TBMM’den geçen, terör dışındaki şehit aileleri ve gazilere ikinci iş hakkı, faizsiz konut kredisi ve maaşlara yüzde 25 oranında zam yapılmasına olanak tanıyan kanun düzenlemesinin, Afyonkarahisar’daki mühimmat depo komutanlığında meydana gelen patlamada şehit olan 25 askeri değil, yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirtti.

Kanun düzenlemesi ile ilgili yapılan yerel ve ulusal medyadaki haberlerde 25 askerin öne çıkarılmasının kafa karışıklığına neden olduğunu söyleyen Kumartaşlı, “TBMM’de görüşülen yasalar sadece bu 25 şehidimiz değil, yaklaşık 40 bin şehit ailesi ve gaziyi ilgilendirmektedir” dedi.

Kanunlarda şehit ve gaziliğin 3 ana başlık altında değerlendirildiğini ve bunların ‘terör, terörün dışında trafik kazası ve harbi hazırlık ile iç güvenliğin korunması ile ilgili meydana gelen olaylarda şehit olan ve yaralanan kişiler’ olarak tanımlandığını kaydeden Başkan Kumartaşlı, şunları söyledi:
“Bunlar 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2330 Sayılı Nakdi Tazminat Kanunu ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda şehit aileleri ve gaziler hak almaktaydı. Mühimmat deposun patlaması sonucu şehit olan askerlerimizin ailelerine 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 5. Maddesine göre haklar verilecekti. Bu haklar sadece anne ve babaya aylık elektrik, su indiriminden başka bir şey değildi. Bunun yanı sıra terörle mücadelede şehit ve gazi olmuş olan şehit aileleri ve gazileri de ikinci iş hakkı ve konut kredisi verilmemekteydi. TBMM’de bu yeni kanun düzenlemesi ile artık trafik veya silah kazsında şehit olan ailelerinde terör şehit ve gazi aileleriyle aldığı haklar neredeyse eşitlendi. Ayrıca bu ailelere serbest dolaşım kartı da verilecek. Mühimmat deposu patlamasında vefat eden askerlerimiz zaten şehittir. Ama şehitlerimizin ailelerinin bazı haklar kazanması için dernek olarak yoğun çaba sarf ettik.”
Kaynak: İHA