İyte'nin Su Altı Robotuna Tübitak Ödülü

İZMİR - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği bölümü öğrencilerinin geliştirdiği su altı arama robotu projesi, TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması'ndaki 5 tematik alandan biri olan Tekstil, Makine ve Otomasyon dalında üçüncü oldu.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, 22 Haziran 2012 tarihinde Akdeniz'de düşürülen F4 uçağındaki şehit pilotların aranması sırasında su altı araştırma robotu olmaması nedeniyle ABD kaynaklı bir vakfa ait Nautilus araştırma gemisinden yararlanıldığı hatırlatılarak, bu ihtiyaçtan yola çıkılarak projenin başlatıldığı belirtildi.

Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ünver Özkol ve Yrd. Doç. Dr. M. İ. Can Dede danışmanlığında başlatılan insansız su altı arama robotu geliştirme projesi kapsamında 7 ekibin çalışma yürüttüğü, Özgür Akman, Özgür Atik, Kadir Kurbe, Güven Mamikoğlu, M. Kürşat Özdemir ve Ozan Vardal isimli öğrencilerin oluşturduğu ekibin yaptığı robotun başarılı sonuçlar aldığı ifade edildi.

ROV-IZTECH adı verilen robotun, TÜBİTAK 2241-B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması'nda 5 tematik alandan biri olan Tekstil, Makine ve Otomasyon dalında sergilenmeye değer bulunan 23 projeden biri olduğu ve jüri değerlendirmeleriyle 3'üncülük ödülüne layık görüldüğü bildirildi.

Kaynak: AA