'yaşamaz' Denilen Bebek Hayata Tutundu

Denizli’de kalbindeki delikten dolayı "Doğsa da yaşamaz" denilen Ali Umut isimli bebek, 3 günlük iken geçirdiği kalp ameliyatının ardından yeniden hayata tutundu.

'yaşamaz' Denilen Bebek Hayata Tutundu
Denizli’de Ercan ve Filiz Mendeş (29) çifti 4 ay önce gittikleri özel bir hastanede bebeklerinin kalp rahatsızlığı olduğunu öğrendi. Doktorlar aileye kürtajla çocuğun alınması gerektiğini, bebeğin doğsa da yaşayamayacağını söylemesinin ardından, aile büyük üzüntü yaşadı. Buna rağmen bebeğini doğurmak isteyen Filiz Mendeş, 3 gün önce Ali Umut adını verdiği 3 kilo 200 gram ağırlığında bir bebek dünyaya getirdi

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Emrecan ise, Ali Umut bebeğin hemen ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi.

Doktorlar, minik Ali Umut’un ameliyat olsa da yaşama şansının az olduğunu söylemesine rağmen ameliyatı kabul eden aile, ameliyatın başarılı geçmesinin ardından büyük sevinç yaşıyor.

BEBEK ÇOK RİSKLİ AMELİYATIN ARDINDAN YENİDEN HAYATA TUTUNDU
Ameliyatı başarı ile gerçekleştiren Doç. Dr. Bilgin Emrecan, bebek doğmadan kalp hastalığı tanısının konduğunu belirterek, "Bu hastalığın doğum sonrasında ölüm riski çok yüksekti. Bu yüzden daha erken dönemde çocuğun kürtajla alınması gerektiği söylenmiş aileye. Alınmadığı takdirde büyük ameliyatlar gerektiği, ameliyatlar olsa da yaşama şansının az olduğu da söylenmiş. Ancak aile bebeğin doğmasını tercih etti" dedi.

Bebeğin doğumunun ardından ameliyat için PAÜ Hastanesi’ne getirildiğini kaydeden Doç. Dr. Emrecan, "Biz tüm risklere rağmen bu ameliyatı yapabileceğimizi söyledik. Hasta yakınları tüm riskleri kabul etti. Bu hastalık ameliyatsız yaşama şansının bulunmadığı bir hastalıktı. Vücuda oksijensiz kan gittiği için beyin ve vücut organlarının beslenememesi ve bu durumda da ölüm kaçınılmaz oluyor" diye konuştu

Yaklaşık 5 saat süren bir ameliyat gerçekleştirdiklerini ifade eden Emrecan, "Gerçekten çok zor bir ameliyattı. Kalbindeki delikler onarıldı. Ana atar damarları genişletildi. Beyni ve vücudu koruyarak çok güzel bir şekilde bebeğimizi hayata bağladık" şeklinde konuştu.

"DENİZLİ'DE YAPILMASI İMKANSIZ DENİLDİ"
Anne Filiz Mendeş de yaşanan ameliyatın ardından bebeğiyle hasret gideriyor. Bebeği için özel hastanede kontrole gittiğini belirten anne Mendeş, "Gebeliğim süresince hep kontrol altındaydım. 5 aylıkken gittim. Doktorum şüphe duymuş. Gittiğim hastanelerde bebeğimizin kalbiyle ilgili bir durum olduğu söylendi. Doktorum ‘bebeği ister aldırın, ister aldırmayın karar sizin’ dedi.

Ama durumu bu şekilde dedi.

Bu ameliyatın Denizli’de yapılmasının imkansız olduğunu söyleyerek büyükşehirlere gitmemizi istediler" dedi.

Bebeği ne olursa olsun doğurmak istediğini kaydeden anne Filiz Mendeş, "Ben hiçbir zaman bebeğimin öleceğini düşünmedim. Eğer ki o düşünceye kapılsaydım belki de çocuğu aldırırdım. 3 günlükken çok ağır bir ameliyat geçirdi. Ben sabırla bekledim. Gittiğim doktorlar bana hep çocuğum için, ‘ameliyat olsa da ölecek olmasa da ölecek’ dediler. Ama ben hep dua ettim, sabır istedim. Ameliyatın ardından çok mutlu olduk. Doktorlar imkansızı başardı. Ben hepsine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ali Umut bebeğin birkaç gün içinde taburcu edileceği öğrenildi.
Kaynak: İHA