Derbe Antik Kenti Ortaya Çıkarılacak

KARAMAN - Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Derbe antik kentinin ortaya çıkarılması için, Karaman'ın merkeze bağlı Ekinözü köyü yakınlarındaki Derbe Höyüğü'nde kazı çalışmaları başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Karaman Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen proje, Derbe Höyüğü'nde düzenlenen törenle başladı.

Karaman Valisi Murat Koca, törende yaptığı konuşmada, kentin pek çok uygarlığa ev sahipliği söyledi.

Antik kalıntılar, kaleler, saraylar, kervansaraylar ve dinlerin en kutsal mekanları olan mabetlerin zengin kültür mirasını oluşturduğunu ifade eden Koca, Türkiye'nin son yıllarda bu mirası ayrım yapmadan sahiplendiğini, özenle geleceğe taşımaya çalıştığını belirtti.

Bu yeni bakış açısının, dünyanın dikkatini çektiğini anlatan Koca, şunları kaydetti:

"Turizm geliştikçe, yeni çalışma alanları da ortaya çıkmaktadır. Turistler önceleri sadece deniz, kum, güneş için gelirken, zamanla kış, doğa, kültür, inanç turizmi gibi amaçlarla da ülkemize gelmeye başlamışlardır. Bu da ülkemizin turizm gelirlerinin her yıl artmasını sağlamaktadır. Hristiyanlığın ilk yıllarında piskoposluk merkezi olan Derbe, İncil'de kutsal kabul edilen şehirlerden birisidir. Anadolu'da Hıristiyanlığın yayılmasında önemli bir merkez olmuştur. Derbe'nin, Hz. İsa'nın havarilerinden Pavlus ve Barnabas tarafından 3 kez ziyaret edildiği rivayet edilmektedir. Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanlığının göndermiş olduğu ilk ödenekle Derbe Höyüğü kazısına başlıyoruz. Bu kazı Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor. Kazının neticesinde zengin kültürel mirasların çıkacağını ümit ediyoruz."

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise arkeloji bölümü bünyesinde Türkiye'nin birçok yerinde kazı ve inceleme çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Şu anda 20 değişik yerde üniversite olarak kazı çalışmaları yaptıklarını bildiren Gökbel, "Derbe Höyüğü kazısıyla bu çalışmalarımıza bir yenisini eklemiş bulunmaktayız. Bu çalışmalar, başta Karaman olmak üzere bölge turizminin gelişmesi açısından ciddi bir destek olacaktır. Özellikle son yıllarda hızla gelişmekte olan inanç turizminde Derbe'nin, dolayısıyla Karaman'ın hak ettiği yeri kazanacağına inanıyorum. Umarım bu çalışmalar yeni araştırmaların da müjdeleyicisi olur" dedi

-İki yazıt bulundu

Kazı sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak da Derbe'nin Hristiyanlık için çok önemli bir merkez olduğunu vurguladı. Höyüğün özellikle Avrupalı seyyah ve bilim insanlarının 18 ve 19. yüzyıllarda Anadolu'ya gösterdiği ilgiden nasibini aldığını belirten Tekocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan gezilerde Derbe arandı. Olasılıkla Derbe denilen yer burası. 1957 ve 1958'li yıllarda biri buradan, biri de Sudurağı beldesinden geldiği söylenen iki tane yazıt bulundu. Bu yazıtların ikisinde de Derbe ismi geçiyor. Dolayısıyla Derbe'nin Karaman'da olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Hiç kazma vurmadan, höyük üzerinde ne var ne yok diye 2 gündür çalışma yaptık. Burada bir jeoradar çalışması gerçekleştirdik. Belki yazılımı ilk kez bu kazıda kullanılan bir sistemle yaklaşık yerin 70 santimetre altında U planlı bir yapının olduğunu, kazmadan görebildik."

- Diğer adı "Kerti"

Tekocak, Ekinözü köyü yakınındaki Derbe Höyüğü'nün bir adının da "Kerti" olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Bu kazılarda ilk amacımız Kerti Höyüğü'nün, Derbe antik kenti olup olmadığını ortaya çıkarmak. İş makinesi kullanmadan işçilerimizle yapacağımız bir kazı olacak. İlk bir ay içinde yukarıdaki düzlükte ne olduğunu ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Her türlü ön çalışmamızı yaptık. Planlama yaptık. Hava fotoğrafı çektirdik. Bu kazıda 18 ve 19. yüzyıllarda seyyahların söylediklerini ve bulunan kitabelerdeki yazılanların doğruluğunu tespit etmek bize kısmet oldu. Karaman'ın yıllardır arzuladığı bir olay bugün gerçek oluyor. Burada kazı yapılması için her yıl bir talep olurdu. Buna cevap vermenin gururunu yaşıyoruz."

Kaynak: AA