Osman Hamdi Bey'e 25 Bin Ziyaretçi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülen ve her gün ziyarete açık olan Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli’nde en çok ziyaret edilen müzelerinden.

Osman Hamdi Bey'e 25 Bin Ziyaretçi
2012 yılında 25 bin kişi tarafından ziyaret edilen Osman Hamdi Bey Müzesi’nin ziyaretçi sayısı her gün artıyor.
Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosuyla istisnasız tüm sanatseverlerin yakından tanıdığı ünlü Türk ressamı, müzecisi ve arkeologu Osman Hamdi Bey’in 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkü, bugün müze olarak kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilene kadar harap halde bekleyen köşk, Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları sonucunda bugünkü haline kavuşturuldu ve müze olarak sanatseverlerin hizmetine sunuldu.

Osman Hamdi Bey Müzesinde, Osman Hamdi Bey’in yaptığı resimlerin aynı boyuttaki kopyaları sergilenmekte. Ayrıca müzede Osman Hamdi Bey’e ait orijinal eşyalar da bulunuyor. Eskihisar sahilinde denize nazır bir alanda bulunan Osman Hamdi Müzesi haftanın yedi günü ziyarete açık. 2012 yılında 25 bin meraklı ziyaretçi tarafından ziyaret edilen müze, bu yıl ayda yaklaşık 3 bin ziyaretçi ağırlıyor.

Osman Hamdi Bey Müzesi’nde, sanat galerisi ve sanat atölyesi de bulunmakta. Yıl boyunca sergilere ev sahipliği yapan Osman Hamdi Bey Müzesi Sanat Galerisinden Kocaelili sanatçılar ücretsiz olarak sergi açabiliyor.

Büyük Türk ressamı, arkeolog ve müzeci Osman Hamdi Bey, Sadrazam Ethem Paşa’nın büyük oğlu olarak 1842’de İstanbul’da doğdu. 1857’de hukuk eğitimi için Paris’e gitti, bu dönemde ünlü ressamların yanında resim eğitimi aldı. 1867’de Paris’te açılan milletlerarası sergide Osmanlı Devleti Komiseri oldu. 1871 yılında İstanbul’a döndü ve devletin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra 1877’de memuriyetten ayrılarak resimle uğraşmaya başladı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni, 1887 yılında Sayda civarında gerçekleştirdiği kazıda bulduğu Fenike krallarına ait lâhitlerle, dünyanın sayılı müzeleri arasına soktu. Bu keşfiyle adını tarihe yazdırdı. Müzeciliğimizin kurucusu Osman Hamdi Bey, 1910 yılında 68 yaşında İstanbul Kuruçeşme’deki yalısında vefat etti ve Eskihisar Köyüne, Köşkünü çevreleyen koruluk içerisine defnedildi.
Kaynak: İHA