Bıyıklı’dan Sivas Katliamı Açıklaması

CHP Merkez İlçe Başkanı Muzaffer Bıyıklı, Sivas katliamının insanları bir arada yaşama iradesine vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.

Bıyıklı, Sivas Katliamının 20’inci yılı nedeniyle yazılı basın açıklamasında bulundu. Bıyıklı, açıklamasında şunları kaydetti: “20 yıl önce bu gün Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan 33 aydınımız şeriat isteyen yobazlar tarafından, sığındıkları otellerinde yakılarak katledildiler. Başta Aziz Nesin olmak üzere şenlikler için Sivas’a gelen aydınları ve etkinliklerde gösteri yapacak olan gençleri hedef alan gerici grup, yalanlarla ve iftiralarla insanları kışkırtarak olayı büyütmüş ve tarihimize kara bir leke olarak geçen katliamı gerçekleştirmiştir.

Sivas Katliamı ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganıyla sadece Cumhuriyetimize ve O’nun değerlerine karşı yapılmış bir kalkışma değil; barışa, kardeşliğe ve farklı düşünce ve inançtaki insanların bir arada yaşama iradesine vurulmuş bir darbedir. Gerek olayın gerçekleştirilmesinde gerekse suçluların yargılanması aşamasında bazı hataların ve ihmallerin olduğu açık ve kesindir. Kimi sanıklar için zaman aşımı hükmü uygulanarak yargılama süreci bitirilmiş, yurt dışına kaçtığı sanılan kimi sanıkların Sivas merkezinde polis karakoluna birkaç yüz metre mesafedeki evde yıllarca saklandıkları ortaya çıkmıştır. 23’ü 12 ile 25 yaş arasındaki gencimiz olmak üzere 33 aydınımızın katilleri ve katliamın kışkırtıcıları hak ettikleri cezalarla cezalandırılamamışlardır.

20 yıl sonra Sivas Katliamından çıkaracağımız sonuç şudur: Cumhuriyetimize, O’nun ilke ve değerlerini karşı çıkan bir kesim her zaman vardır ve bu insanlar fırsat bulduğunda Cumhuriyetimizi ve o değerleri yok etmek için insanları diri diri yakabilecek kadar acımasız ve bağnazdır. Onun için Cumhuriyeti, Atatürk ilke ve devrimlerini savunanlar her zaman uyanık ve dikkatli olmak zorundadırlar.

Bir daha böyle acılar yaşanmaması dileği ile katliamda yaşamını yitirenlere tanrıdan rahmet diler, değerli Kastamonululara saygılar sunarız”
Kaynak: İHA