Serdarbulak Kışla Binası Restore Edilecek

Iğdır - Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı dağları arasındaki 130 yıllık Serdarbulak Kışla binası, restore edilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yapının restorasyon çalışması için gerekli projeyi hazırladıklarını, hazırlanan projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduklarını söyledi.

Serdarbulak Kışla binasının bölge turizmine önemli katkılar sunacağını ifade eden Engindeniz, "Bu tarihi bina eşi benzerine çok az rastlanan yapılardan birisi. Restorasyon çalışması yapıldığı zaman bu yapı farklı bir görünüme sahip olacak" dedi.

Kışla binasının konumu bakımından özel bir yerde olduğunu anlatan Engindeniz, şöyle devam etti:

"Serdarbulak Kışla binası dünyaca ünlü iki dağ arasında yapılmış. Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı dağları arasında yapılan bu yapının turizme kazandırılması konusunda çalışma başlattık. Hazırladığımız restorasyon projesi kabul edildiğinde yapıyı restore edeceğiz. Biz gerekli ön keşif çalışmalarımızı yaptık" diye konuştu.

Bölgedeki tarihi yapıların koruma altına alınması konusunda sürekli olarak çalıştıklarını vurgulayan Engindeniz, şunları kaydetti:

"Biz müdürlük olarak tarihi yapılarımız hakkında sürekli olarak çalışma yapıyoruz. Bu yapılardan birisi olan Serdarbulak Kışla binası, tek katlı ve dikdörtgen bir plana sahiptir. Yapı yaklaşık 4 bin metrekare alan üzerinde inşa edilmiştir. Tamamı bazalt taş malzemeden inşa edilen yapının girişi kuzeybatı yönündendir. Yapı ortada geniş bir avlu ve avluyu çevreleyen farklı ölçülerde ve farklı ihtiyaçlar için yapılmış odalardan oluşmaktadır. Biz en kısa sürede gerekli restorasyon çalışmasına başlayıp bu tarihi yapıyı turizme kazandıracağız."

Kaynak: AA