Restorasyonlar, Tarihi Mekanlara İlgiyi Artırıyor

Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, kentteki tarihi han, hamam, cami, medrese ve kervansarayları restore ettiklerini belirterek, "Yaptığımız çalışmalar turizm açısından önemli. Birçok önemli eseri inanç turizmine kazandırdık. Restorasyon çalışmaları sayesinde tarihi mekanlara olan ilgi de artırıyor" dedi.

Ünğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerde önemli eserlerin bulunduğunu ifade ederek, Iğdır'da Ejder Kervansarayı'nın, Kars'ta 9 tarihi caminin, Erzincan'da, Erzurum'da tarihi eserlerin bulunduğunu söyledi.

Kars'taki tarihi camilerden beşinin restore edildiğini vurgulayan Ünğan, "Ayrıca Ebul Hasan Harakani gibi bazı camilerin çevre düzenlemesini de yaparak, inanç turizmine kazandırdık. Bu tür eserler İnanç turizmi açısından önemli yerler. Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla şehircilik örneği gösteriyoruz. Tarihi mekanların etrafı tamamen metruk yapılarla kapanmış durumdaydı. Buraları açarak, nefes alınacak alanlar olarak oluşturduk" diye konuştu.

Tarihi mekanların etrafındaki metruk olsun olmasın bütün binaları kaldırdıklarını anlatan Ünğan, eserlerin eski haliyle yeni hali arasında büyük fark bulunduğuna dikkati çekti.

-"Camiler dışında hanları, hamamları, türbeleri de restore ettik"

Erzurum'da da 5'i ilçelerde olmak üzere 22 eserin restore edildiğini belirten Ünğan, şunları kaydetti:

"Merkezdeki camileri de restore ettik. Muratpaşa, İbrahimpaşa, Cennetzade, Zeynel, Bakırcı, Alipaşa gibi camilerimizde de restore çalışması yaptık. Camiler dışında hanları, hamamları, türbeleri de restore ettik. Kentteki 7 hamamdan 5 tanesinin restorasyonunu tamamladık. 6'ncısını da İl Özel İdaresi ile restoran karşılığı kiralama olarak protokol yaptık. Şeyhler Hamamı'nın projesini bitirerek, etrafındaki binaların kamulaştırmasını yaptık. İnşallah buranın da restorasyonuna başlanacak."

Bölgenin tarihi İpek yolu üzerinde bulunduğunun altını çizen Ünğan, "Bundan dolayı bölgemizde birçok han bulunuyor. Iğdır'da Erder Kervan Sarayı'nın restorasyonunu yapıyoruz. Aşkale Karasu Hanı var. Erzurum'da tarihi hanlarımız mevcut. 35'e yakın medrese olduğu söyleniyor. Şu ana kadar ayakta kalan Kurşunlu, Aslanpaşa, Ahmediye medreselerimiz var" ifadelerini kullandı.

Tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Ünğan, "Bu eserlerimize sahip çıkalım ki gelecek nesillere aktarabilelim. Bunun için tarihi mekanlarımızı restorasyondan geçiriyoruz.Yaptığımız çalışmalar turizm açısından önemli. Restorasyonlar tarihi mekanlara olan ilgiyi artırıyor" dedi.

Kaynak: AA