Çekerek'te Şap Karantinası

Yozgat - Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Karahacılı köyünde şap hastalığına rastlanması üzerine karantina uygulaması başlatıldı. İlçedeki hayvan pazarı, tedbir amacıyla geçici olarak kapatıldı.

Çekerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mahmut Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı hayvanlarda şap hastalığına rastlanması üzerine gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Karahacılı köyünde karantina uygulaması başlatıldığını ifade eden Erdoğan, ilçede cumartesi günleri kurulan belediye canlı hayvan pazarının, Çekerek Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararıyla tedbiren kapatıldığını bildirdi.

Karahacılı'daki ahırlarda ilaçlama ve çevre köylerdeki hayvanlarda aşılama çalışmaları yapıldığını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"İlçede artan hayvan hareketliliği, hastalığın yayılmasında etkili olabilir. Hastalıkla mücadele kapsamında, hayvan hareketleri sınırlandırılarak kordon ve karantina tedbirleri başlatılmıştır. Hastalık mihraklarında dezenfeksiyon işlemleri yapılmakta olup, yetiştiricilerimize bireysel olarak kullanmak üzere dezenfektan sağlanmaktadır. Telef olan hayvanlar, Çekerek Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından sağlanan kepçelerle 2 metre derinliğinde çukurlar kazılıp, sönmemiş kireç kullanılarak, veteriner hekim gözetiminde gömüldü."

Erdoğan, ekiplerin hastalık hakkında bilgilendirici çalışmalar yaptığını ifade ederek, yetiştiricilerin hayvanlarını meraya çıkarmamaları, ortak su kaynaklarını kullanmamaları ve dezenfeksiyon işlemlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Alınan tedbirlere uymayanlara 6 bin 400 Türk lirası ceza uygulanacağını belirten Erdoğan, köylerde hastalık belirtisi gösteren hayvan tespit edildiğinde kendilerine bildirilmesini istedi.

Hastalığın, Karahacılı köyüne yetişticiler tarafından başka ilden getirilen ve aşı yapılmamış bir hayvandan bulaştığını tahmin ettiklerini aktaran Erdoğan, yapılan çalışmalar sonucunda hastalığın etkisinin azalmaya başladığını kaydetti.

Karahacı köyü muhtarı Seyit Ahmet Kartal ise köylerinde 10 günde 62 büyükbaş ve 60 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi.

Kaynak: AA