Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eskişehir'de Araştırılacak

Eskişehir - Orman Genel Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi arasında tıbbi ve aromatik bitkilerin araştırılması üzerine protokol imzalandı.

Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi'nin, Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın'a gerçekleştirdiği ziyarette, alt yapısı, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Dairesi Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nin teknik imkanları kullanılarak, Türkiye genelindeki kabuk, yaprak, kozalak dahil her türlü odun dışı ürünün içeriğindeki uçucu yağ ve bileşenleri, fenolik bileşikler, sabit yağ ve diğer etken maddelerin tespiti ile kullanım alanlarının belirlenmesi üzerine bir anlaşma yapıldı.

Çiftçi ve Aydın tarafından imzalanan protokolde, zaman içinde ormanlık alanlardan elde edilen kekikten defneye, ağaç kabuğundan mantara kadar yüzlerce ürün üzerinde araştırma yapılacağı ve ürünlerden elde edilen ekstrelerin patent ve kullanım hakkının Orman Genel Müdürlüğüne ait olacağı bildirildi.

Çiftçi, odun dışı ürünlerin kurutulup satılması yerine daha fazla katma değer oluşturarak, sanayiye kazandırılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada doğal ürünlere bir kayma var. Bizde potansiyelimizi değerlendirmeliyiz. Bakınız Çin, bu işten yılda 100 milyar dolar ihracat geliri elde ediyor. İmzaladığımız protokolle ürünlerimizin içeriğini belirleyip tıp ve kozmetik alanında kullanılmasının önünü açacağız."

Protokolün imza törenine, AÜBİBAM Müdürü Doç. Dr. Lütfü Genç, Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Fuat Şanal, Sırrı Köstereli ve Orman Bölge Müdür Vekili Adnan Diltemiz de katıldı.

Kaynak: AA