Ormanlardan Odun Dışında Da Faydalanılacak

Orman Genel Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) arasında tıbbi ve aromatik bitkilerin araştırılması üzerine bir protokol imzalandı.

Ormanlardan Odun Dışında Da Faydalanılacak
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi bu amaçla Eskişehir’e gelerek Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’ı ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde, alt yapısı, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Dairesi Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Merkezi (AÜBİBAM) tarafından oluşturulan teknik imkânlarının kullanılması konusu ele alındı. Türkiye genelindeki kabuk, yaprak, kozalak dâhil her türlü odun dışı ürünün içeriğindeki uçucu yağ ve bileşenleri, fenolik bileşikler, sabit yağ ve diğer etken maddelerin tespiti ile kullanım alanlarının belirlenmesi üzerine bir anlaşma yapıldı. Hazırlanan protokol Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın tarafından imzalandı. Zaman içinde ormanlık alanlardan elde edilen kekikten defneye, ağaç kabuğundan mantara kadar yüzlerce ürün üzerinde araştırma yapılacak, elde edilen ekstrelerin patent ve kullanım hakkı OGM’ye ait alacak.

ÇİN YILDA 100 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
Yapılan protokolü değerlendiren Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, orman dışı ürünlerin kurutulup satılması yerine daha fazla katma değer oluşturarak sanayiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Çiftçi “Dünyada doğal ürünlere bir kayma var. Biz de potansiyelimiz değerlendirmeliyiz. Bakınız Çin bu işten yılda 100 milyar dolar ihracat geliri elde ediyor. Bugün imzaladığımız protokol ile ürünlerimizin içeriğini belirleyip tıp ve kozmetik alanında kullanılmasının önünü açacağız” dedi.

Protokolün imza törenine, AÜBİBAM Müdürü Doç.Dr. Lütfü Genç, Orman Genel Müdürlüğü Daire başkanları Fuat Şanal, Sırrı Köstereli ve Orman Bölge Müdür Vekili Adnan Diltemiz de katıldı.

Kaynak: İHA